Župan otvorio Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva

Župan Nikola Dobroslavić je, kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, otvorio Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva, koji se nalazi u sklopu PZ Putnikovići.

Tom prilikom župan je kazao kako je ovaj muzej odličan projekt ove Poljoprivredne zadruge, svojevrstan spomenik pelješkom težaku.

“Županija je trebala ovakav projekt, jer smo oduvijek vinogradarski kraj, a Pelješac je poznat kao carstvo vina. S nestrpljenjem iščekujemo izgradnju Pelješkog mosta, ali i nastavak izgradnje autoceste koji će pridonijeti udvostručenju broja turista na Pelješcu“.

Inače, Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva u sklopu PZ Putniković prostire se na više od 800 četvornih metara i sastoji se od tri zbirke – Doma vinarske tradicije, Povijesnog razvoja loze na ovim prostorima i Vina u tradiciji življenja. Između ostalog, posjetitelji će imati priliku otkriti kakvu je ulogu imalo vino u ruralnim, a kakvu u građanskim sredinama, kako su izgledale etikete, tko su slavni vinogradari i vinari, kako se nekada obrađivala zemlja, koji su se alati koristili, kakvi su običaji vezani uz vino i slično.

Otvaranju ovog jedinstvenog muzeja nazočili su i saborski zastupnik Branko Bačić, državni tajnik u ministarstvu turizma Frano Matušić, zamjenik župana Joško Cebalo, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, načelnici s područja Pelješca i brojni drugi uzvanici.