BLUEMED Dvodnevni projektni sastanak održan u Dubrovniku

Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA ugostila je projektne partnere iz Grčke, Italije, Španjolske, Cipra i Hrvatske na dvodnevnom sastanku Bluemed projekta koji se održao u Dubrovniku 12. i 13. listopada.

Ovo je peti projektni sastanak od početka projekta u studenom 2016., čiji je glavni cilj valorizacija i zaštita podmorskih prirodnih i kulturnih nalazišta kroz aktivnosti planiranja, testiranja i upravljanja podvodnim muzejima, ronilačkim parkovima i centrima.

Na prvom danu sastanka zadane su smjernice za provedbu najvažnijih aktivnosti koje su preostale od početka projekta, a odnose se na kapitalizaciju projekta kroz pripremu, opremanje i otvaranja Centara za posjetitelje na pilot područjima, što predstavlja i najveće investicije u provedbi projekta. Drugi dan sastanka bio je rezerviran za posjet Arheološkom muzeju Konavala u kojem uskoro kreće uređenje Centra za posjetitelje u sklopu Bluemed projekta.

Regionalna agencija DUNEA u projektu sudjeluje kao vodeći partner za komunikaciju unutar partnerstva, ali i kroz aktivnosti na nalazištima amfora i dolija kraj Cavtata, jednog od pet projektnih pilot područja. Radovi uređenja i dokumentacije ovih nalazišta, provedeni u lipnju ove godine, iskoristit će se u multimedijalnim platformama koje će biti postavljene u Centru za posjetitelje, postavljenom u Arheološkom muzeju Konavala. Posjetitelji Centra na kopnu tako će moći doživjeti bogatstvo nalazišta koja su jedna od najbolje sačuvanih na cijelom Mediteranu.

Projekt BLUEMED, punog naziva ‘Planiranje, ispitivanje i upravljanje podvodnim muzejima, ronilačkim parkovima i centrima za promicanje znanja’, s ciljem razvoja održivog turizma i promocije Plavog rasta u obalnom području i otocima Mediterana provodit će se do listopada 2019. Uz partnere iz Grčke, Španjolske, Italije i Cipra, s hrvatske strane osim Regionalne agencije DUNEA, sudjeluje i Sveučilište u Zagrebu te Fakultet elektrotehnike i računarstva.

Projekt BLUEMED sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupan proračun projekta je 2.797.549,00 eura, a osigurano je 85 posto sredstava proračuna, odnosno 2.377.916,65 eura.

Više o projektu možete saznati na projektnoj web stranici.