CapRadNet – novi projekt Dubrovačko-neretvanske županije

Sastanak predstavnika projektnih timova novog projekta CapRadNet u koji je, kao projektni partner, uključena i Dubrovačko-neretvanska županija održan je U L’Aquili. Radi se o svojevrsnom nastavku uspješnog projekta ADRIARadNet čijiom je realizacijom na području Dubrovačko-neretvanske županije postavljen prvi mini meteorološki radar na području Južnog Jadrana, uz još tri na području talijanskih regija Marche i Abruzzo te albanskog grada Drače.

Tijekom provedbe, do kraja ove godine, aktivnosti projekta CapRadNet bit će usmjerene na korištenje informacija prikupljenih putem meteoroloških radara prvenstveno za poboljšanje, ali i razvoj sustava upozorenja na posljedice nepovoljnih vremenskih prilika. Istraživanjima će posebno biti obuhvaćena, inače meteorološki aktivna područja u blizini zračnih luka u Pescari i Dubrovniku, kao i različite aktivnosti usmjerene na zaštitu bioraznolikosti u moru i obalnoga područja, objedinjujući oceanografske podatke i istraživanja s prikupljenim meteorološkim i hidrološkim podacima.

Za obalna područje Slovenije i talijanske regije Marche bit će izrađene svojevrsne karte rizika na meterološke pojave te obrađeni rizici na područjima ugorženim klizištima terena dok će se u Bosni i Hercegovini, u Mostaru, na primjeru obnove jedne zgrade istraživati utjecaj hidrometeorloških pojava na otpornost građevina.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici Regije Abruzzo te direktorica programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC Paola di Salvatore koja je tom prigodom naglasila da se projekt CapRadNet sufinanira u sklopu poziva za kapitalizaciju rezulata uspješno realiziranih projekata programa IPA ADRIATIC te da su njegovi ciljevi u potpunosti u skladu sa Strategijom Europske unije za Jadransko i Jonsku regiju. Dubrovačko-neretvansku županiju na sastanku je predstavio voditelj projekta CapRadNet Mato Tomljanović koji je naglasio da naša Županija posebnu pozornost posvećuje prijavi i provedbi projekta prekogranične suradnje koji su tematski usmjereni prema zaštiti okoliša, ali i stvaranju što boljih preduvjeta za razvoj kvalitetnog sustava civilne zaštite uzimajući za primjer dobre prakse projekta ADRIARadNet koji je od projekta od regionalnog, postao projekt od nacionalnog značaja.

Projekt CapRadNet vodi CETEMPS –Centar izvrsnosti pri Sveučilištu u L’Aquili, ukupno je vrijedan milijun i 180 tisuća eura, projektne aktivnosti koje Dubrovačko-neretvanska županije vrijedne su 100 tisuća eura i u 15 postotnom iznosu se sufinanciraju sredstvima Europske unije putem programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC. Okuplja 7 partnera iz Italije, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.