DNŽ sudjelovala na prvom sastanku projekta AdriaClim

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su na prvom online sastanku projekta AdriaClim. Projekt je financiran iz Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Partnerski konzorcij čini 19 partnera iz Hrvatske i Italije.

Clji projekta je unaprjeđenje postojećih sustava praćenja klimatskih promjena kroz poticanje razvoja strateških dokumenata i planova prilagodbe aktualnim promjenama. Vodeći partner je Regionalna agencija za zaštitu okoliša i energetiku ‘Emilia Romagna’, a uz DNŽ u projektu sudjeluju još četiri partnera iz Hrvatske; Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova, Javna ustavova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko – dalmatinske županije, Institut Ruđer Bošković i Institut za oceanografiju i ribarstvo te Istarska županija kao pridruženi partner.

Provedba projekta je započela 1. siječnja 2020. godine i traje 36 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta iznosi 8.823.415,00 eura, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava.

Proračun DNŽ iznosi 2.121.405,00 kuna koje će se iskoristiti za planiranje strategije prilagodbe klimatskim promjenama u urbanom obalnom i morskom području. Fokus projekta je problematika podizanja razine mora, stoga će se radi senzibiliziranja javnosti, urediti plaža u vali Slano kao održiva, moderna i energetski učinkovita plaža.