Dva nova potvrđena slučaja koronavirusa, jedna osoba preminula

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježen je drugi smrtni slučaj zbog koronavirusa od početka pandemije, a riječ je o 81-godišnjaku koji je bio hospitaliziran 10. travnja i intubiran na intenzivnom liječenju u dubrovačkoj bolnici, izvijestio je u utorak županijski stožer civilne zaštite.

”Imamo jednu tužnu vijest da je jedan sugađanin izgubio bitku protiv koronavirusa i izražavam sućut njegovoj obitelji. U ovom trenutku imamo dva oboljela više nego jučer te smo ukupno na brojci od 100 zaraženih. Situacija je još uvijek stabilna. Što se tiče domova za starije, svi pozitivni su u OB Dubrovnik, ostali su pod pojačanim nadzorom. Dio korisnika koji su negativni smo prebacili u Studentski dom, tako svatko bude u svojoj sobi u samoizolaciji. Uredna je epidemiološka slika u ovom trenutku”, rekao je župan Nikola Dobroslavić.

”Ukupno je 922 uzorka poslano prema Zagrebu, a imamo 100 pozitivnih osoba na koronavirus na području Županije. Morali smo dva brisa iz Doma za starije ponavljati, i negativna su. Riječ je o jednom korisniku i jednom djelatniku. Ne čekamo nijedan rezultat od briseva. Još dvoje je ozdravilo te ih je ukupno osam”, rekao je načelnik Stožera Joško Cebalo.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić rekao je kako su dva novozaražena uski obiteljski kontakt djelatnice doma za starije u Pločama i od prije su bili u samoizolaciji.

”Ukupno smo dosad obradili 535 kontakata”, rekao je Lakić.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić istaknuo je kako je u dubrovačkoj bolnici hospitalizirano 34 pozitivna pacijenta, od kojih 21 na Odjelu za infektologiju, tri na Odjelu za intenzivno liječenje, a deset u izdvojenom objektu dubrovačkog studentskog doma. U samoizolaciji su dva bolnička liječnika, pet medicinskih sestara i jedan nemedicinski djelatnik.

Inače, preminuli muškarac nije bio korisnik Doma za starije ni u Dubrovniku ni u Pločama.