Edukacijom protiv požara raslinja u delti Neretve

Informativni letak o požarima raslinja u delti Nereve predstavljen je na konferenciji za medije u galeriji Ustanove za kulturu i sport Metković. Letak je objavljen u suradnji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Metkovića, Policijske postaje Metković i Javne vatrogasne postrojbe Metković.

Konferenciju za medije otvorio je gradonačelnik Grada Metkovića Dalibor Milan, predstavljajući uvodno izradu i namjenu letka.

”Glavni cilj letka je informiranje građana i posjetitelja o važnosti prevencije nekontroliranih požara tršćaka. Građanima Metkovića namijenjeno je tri tisuće informativnih letaka o važnosti sprečavanja požara raslinja u dolini Neretve, koje će dobiti putem komunalnih računa”, rekao je gradonačelnik Milan.

Osim gradonačelnika, na konferenciji za medije prisutnima su se obratili i ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Ivica Grilec i načelnik Policijske postaje Metković Dragan Sršen.

Ravnatelj Javne ustanove Ivica Grilec istaknuo je da delta Neretve predstavlja prostor iznimne prirodne vrijednosti i biološke raznolikosti te da tršćaci predstavljaju staništa brojnih životinjskih i biljnih vrsta. Također je i od važnosti za čovjeka, u smislu smanjivanja štete od poplava,budući zadržava velike količine poplavnih voda.

Načelnik PP Metković Dragan Sršen naglasio je kako svake godine, od 01. lipnja do 30. listopada, temeljem županijske Odluke o zabrani spaljivanja na otvorenom prostoru, nije dozvoljeno spaljivanje. Izvan navedenog razdoblja, spaljivanje je dozvoljeno građanima isključivo uz prethodnu obavijest policiji, odnosno Javnoj vatrogasnoj postrojbi prema nadležnosti.

Pokrenuta je i procjena vrijednosti usluga ekosustava tršćaka u svrhu dobijanja financijske vrijednosti po jedinici površine, kako bi se znala približna materijalna šteta prilikom izbijanja požara, što će na sudu poslužiti kao osnova donošenja odluka protiv počinitelja.

U slučaju dovođenja u opasnost čovjeka ili imovine može se prepisati zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina.