Europske lokalne i regionalne vlasti o imigrantima i mediteranskoj suradnji

Na Malti se održava dvodnevni događaj Europskog odbora regija s fokusom na raspravu o uzrocima imigracija te nastavku suradnje lokalnih vlasti Europske unije i država Mediterana. Izbor lokacije i tema nije iznenađenje jer su upravo izazovi izbjeglica i migranata jedan od prioriteta aktualnog malteškog predsjedavanja Vijećem EU-a.

Malta se već godinama nosi s povećanjem broja ljudi koje, sukladno važećim pravilima, mora prihvatiti i smjestiti. Nesređeni sustav na europskoj razini, glavni je razlog upućenih malteških poziva na solidarnost drugim članicama te zahtjeva za poboljšanje mehanizma prihvata imigranata i tražitelja azila.

U uvodnom izlaganju o kontekstu problema migracija u regijama koje su najviše obilježene time (u prvom redu sjeverna Afrika i Bliski istok), istaknuti su primjeri dosadašnjih napora u okviru europske politike susjedstva s posebnim naglaskom na područje Mediterana. Tako su na ovoj sjednici Predsjedništva Europskog odbora regija predstavljeni rezultati prošlogodišnje Inicijative iz Nikozije – eksperimentalnog programa potpore libijskim lokalnim vlastima. U raspravi koja je uslijedila između libijskih predstavnika i članova Odbora regija naglašena je potreba za jačanjem buduće suradnje pogotovo na područjima infrastrukture, malog i srednjeg poduzetništva te ribarstva.

Razmatrana je uloga gradova i regija u prihvatu, postupcima za davanje azila i relokaciji migranata te izazovi s kojima se nose lokalne vlasti koje se nalaze na uhodanim migrantskim rutama. Rasprava koja je uslijedila s publikom podcrtala je važnost provedbe kvalitetnih integracijskih politika koje počivaju na solidarnosti, pravdi i zajedničkim europskim vrijednostima.

U radu konferencije sudjelovali su i članovi hrvatskog izaslanstva u Europskom odboru regija, Nikola Dobroslavić, Vojko Obersnel te Bruno Hranić.