FINALE 5. DUBROVNIK FESTIWINE-a Otvorena središnja izložba vina

U sklopu Međunarodnog vinskog festivala Dubrovnik FestiWine, koji već petu godinu zaredom organiziraju Dubrovačko-neretvanska županija i Dubrovnik PartneR, danas je u Sunset Beachu u Uvali Lapad započela dvodnevna središnja izložba vina, koju je otvorio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Otvorenju su, uz ministra Tomislava Tolušića i župana Nikolu Dobroslavića, nazočili i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, zastupnica u EU parlamentu Dubravka Šuica, državni tajnici Frano Matušić i Nikolina Klaić i brojni drugi uzvanici.

Župan Nikola Dobroslavić tom je prigodom istaknuo kako Dubrovačko-neretvanska županija kao organizator ove manifestacije šalje poruku nužnosti daljnjeg razvoja vinogradarstva i vinarstva dubrovačkog kraja. „Mi imamo najbolja bijela i crna vina koja smo odlučili približiti javnosti, na dobrom smo putu i hvala vinarima što ovako kvalitetno rade naša vina. Čestitam organizatoru, Dubrovnik PartneR-u, koji izvrsno provodi sve ove manifestacije koje mi kao županija nosimo.“, rekao je župan te dodao kako je uvjeren kako će se i u budućnosti nastaviti još više unaprjeđivati ne samo ovaj festival nego i cijelo vinarstvo.

Otvarajući ovu izložbu vina ministar Tomislav Tolušić je kazao: „Nalazimo se u najljepšoj državi na svijetu, u najljepšem gradu na svijetu i imamo priliku kušati ponajbolja od hrvatskih vina što može dati ovaj kraj, a tu privilegiju nema puno ljudi.“ Ministar je istaknuo i kako Hrvatska nije vinska sila kada se govori o hektarima, ali je kada je riječ o kvaliteti, jer je trud naših vinara prepoznat ne samo u Hrvatskoj nego i van njenih granica. „Uživajte u okusima Dubrovačko-neretvanske županije, vinima koje može ponuditi Hrvatska, a meni ne preostaje ništa drugo nego proglasiti ovu  izložbu vina otvorenom!“, rekao je ministar Tolušić.

Prilikom otvaranja izložbe danas je proglašen i pobjednik ovogodišnjeg ocjenjivanja; veliko zlato 5. Dubrovnik FestiWine-a pripalo je Malvasiji dubrovačkoj 2016 Vinarije Malvasija Karaman.

Izložba je otvorena danas do 21 sat i sutra od 13 do 20 sati, a tijekom ova dva dana će, osim susreta vinara, hotelijera, ugostitelja i sommeliera, biti održane i atraktivne vinske i kulinarske radionice.