FLAG-u Južni Jadran odobrena sredstva iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo

Prva osnovana Lokalna akcijska skupina u ribarstvu FLAG Južni Jadran na području Dubrovačko –neretvanske županije prijavila se na natječaj  na Mjeru III.1. „Pripremna potpora“ u okviru Operativnog programa za pomorstvo  i ribarstvo te su joj nakon uspješne prijave i dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od šesto tisuća kuna.

 

Odobrena sredstva FLAG može koristiti za: akcije osposobljavanja za lokalne dionike, studije ribarstvenih i akvakulturnih područja, troškove povezane s izradom lokalne razvojne strategije u ribarstvu, administrativne troškove i potporu malim pilot-projektima koji doprinose prioritetu Europske unije „Povećanje zaposlenosti i teritorijalne kohezije“ vrijednosti do sto pedeset tisuća kuna.

 

FLAG Južni Jadran osnovan je inicijativom i organizacijom Regionalne razvojne agencije DUNEA u veljači ove godine u Stonu, nakon niza radionica na terenu. FLAG je partnerstvo predstavnika gospodarskog, civilnog i javnog sektora osnovano s namjerom izrade Lokalne razvojne strategije u ribarstvu svog područja i lakšeg povlačenja sredstava iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

 

Sjedište FLAG-a je u Stonu. Jedinice lokalne samouprave koje su mu suosnivači temeljem odluke Općinskih vijeća i čije područje djelovanja obuhvaća su: Dubrovačko primorje, Ston, Janjina, Lumbarda, Vela Luka, Lastovo i Mljet. Za predsjednika Udruge izabran je Ivica Glavor, vlasnik ribarskog obrta iz Dubrave dok je potpredsjednik Vedran Antunica, načelnik Općine Ston. Upravno vijeće FLAG-a je odabralo Mata Oberana, predsjednika Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK,  kao voditelja FLAG-a.

U Republici Hrvatskoj za sada je osnovano samo sedam FLAG-ova.