HAŠKI SUCI PREKRAJAJU POVIJEST

Povodom drugostupanjske presude Haškog tribunala u procesu protiv šestorice Hrvata iz BiH župan Dobroslavić dao je slijedeće priopćenje:

Haški tribunal, u procesu protiv šestorice Hrvata iz BiH, donio je jednu nepravednu presudu i nanio veliku štetu hrvatskom narodu i Hrvatskoj. Stoga ovakvu presudu odbacujemo.
Nepravednost te presude, tragičnim je činom odbacio i general Praljak, prosvjedujući protiv nje mučeničkom smrću.
Neprijeporno je da su se brojni zločini dogodili u BiH devedesetih godina, da je njih trebalo i treba procesuirati i da žrtve svih zločina moraju dobiti zadovoljštinu.
Neprihvatljivo je, međutim, da se kroz presude Haškog tribunala ne vidi agresivna Miloševićeva velikosrpska politika i odgovornost za događaje u BiH, nego se konstruira Tuđmanova odgovornost.
A to jednostavno ne odgovara povijesnoj istini.
Kakvu je ravnodušnost međunarodna zajednica pokazivala prema Hrvatskoj i BiH na početku velikosrpske agresije, prema Vukovaru, Škabrnji, Dubrovniku, Srebrenici, Bihaću… takvu neosjetljivost pokazuje i ovakvom presudom danas.
Premda presudu ne prihvaćamo kao pravednu moramo živjeti s tim da je ona donesena.
Moramo biti svjesni da ona predstavlja poligon za još veći atak na opstojnost hrvatskog naroda u BiH i da ne pridonosi pomirenju u toj državi.
Stoga moramo pomoći Hrvatima u BiH da opstanu kao ravnopravan i konstitutivan narod i ostanu u svojoj domovini BiH.
Ovo je još jedna kušnja na koju je stavljen naš narod, kao uostalom mnogo puta do sada u povijesti.
Imajmo vjeru u sebe, nadvladat ćemo i ovu kušnju.

ŽUPAN

Nikola Dobroslavić.

Foto: Ilustracija, izvor: www.vikici.net