I dalje bez zaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji već četvrti dan nema novozaraženih koronavirusom izvijestio je u srijedu županijski stožer civilne zaštite.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je ovom prilikom kako je situacija dobra, no kako iskustava drugih pokazuju kako se pozitivni nalazi mogu ponovno pojaviti jako brzo.

”Moramo i dalje biti odgovorni. Uz mjere olakšanja prometa doći će i do drugih mjera koje će vratiti ostale djelatnosti u funkciju. Moramo zato poštivati sva pravila. Nažalost, imali smo dva slučaja kršenja samoizolacije te još jednom upozoravamo, nemojte to raditi, možete ugroziti nečije zdravlje i život”, rekao je župan Dobroslavić.

Načelnik Stožera civilne zaštite DNŽ Joško Cebalo istaknuo je kako je od početka testiranja na analizu poslano ukupno 1429 uzoraka, a negativno je svih 20 uzoraka poslanih u utorak.
”Ukupno je u Zagreb poslano 1429 uzoraka. Hospitalizirano je 26 osoba. Još su dvije osobe izliječene, ukupno 18 osoba. Imamo evidentirana dva kršenja mjera samoizolacije, vjerujem da razlog tomu nisu najave ublažavanja mjera. Ipak, još jednom šaljemo apel – držimo se mjera i napuštajmo mjesto prebivališta samo ako je to nužno”, rekao je načelnik Cebalo.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić istaknuo je kako višednevno razdoblje bez pozitivnih na Covid-19 ne znači i opuštanje u provedbi preventivnih mjera.

”To posebno mislim kad se sad popuste određene mjere. Ako se opustimo, vrlo brzo će doći do ponovnog širenja bolesti te možda i gora situacija nego što smo imali“, rekao je Lakić i najavio kako uskoro slijedi testiranje i djelatnika domova za starije u županiji koji nisu uključeni u karantenski rad.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić rekao je kako je od od 26 pozitivnih pacijenata s Covid-19 infekcijom njih 17 na Odjelu za infektologiju, jedan na Odjelu za intenzivno liječenje i intubiran je te i dalje u teškom stanju, a osam u izdvojenom objektu dubrovačkog studentskog doma. Jedna je osoba još uvijek smještena u Regionalnom respiratornom centru Križine pri KBC-u Split te je na respiratoru.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako su zabilježena dva nova kršenja mjere samoizolacije i ukupno ih je sada 21, a dogodila su se u dvije stanice za tehnički pregled.

”Prva osoba je pogrešno računala vrijeme svoje izolacije, jer mjera traje 14 dana, a ne do četrnaestog dana. Druga osoba je znatno ranije došla u stanicu“, objasnio je Pavličević.

Pod mjerom samoizolacije je ukupno 537 stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije.

Na konferenciji je i najavljeno kako će dio članova Stožera sutra održati radni sastanak u dolini Neretve nakon kojeg će uslijediti izjave za medije, a po potrebi, o vremenu održavanja sljedeće ‘pressice’ medijske kuće će biti na vrijeme obaviještene.

Stožer civilne zaštite će i dalje na dnevnoj razini putem priopćenja komunicirati bitne podatke vezane za situaciju s koronavirusom u Dubrovačko-neretavanskoj županiji.