Jedna osoba preminula od koronavirusa, dvije izliječene

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije izvijestio je u nedjelju kako je u posljednjih 24 sata preminula još jedna osoba od koronavirusa, a dvije su izliječene.

Župan Nikola Dobroslavić izrazio je sućut obitelji preminule osobe.

”To su tužni ishodi na koje moramo računati u ovoj situaciji, posebno jer je koronavirus ušao domove za starije osobe i time se povećava vjerojatnost da neki naši sugrađani starije dobi i bolesni ne mogu pobijediti u ovoj borbi s koronavirusom. Trenutno imamo 110 pozitivnih osoba. Situacija je ozbiljna kao dosad i moramo poštivati sve propisane mjere. Da nije slučajeva s domovima, imali bismo redovnu situaciju”, rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Načelnik Stožera Joško Cebalo rekao je da je ukupno do danas iz OB Dubrovnik upućeno 1306 uzoraka prema Zagrebu, a trenutno očekujemo nalaze za 107 uzoraka.

”Hospitalizirano je 29 osoba. U protekla 24 sata imamo dvije osobe koje su izliječene. Ukupno je 15 osoba izliječeno u DNŽ. Što se tiče liberalizacije kretanja kroz županiju, prijedlog DNŽ koji je upućen tiče se podjele na tri zone; jedna bi bila Dolina Neretve, druga Pelješac i otoci, a treća šire područje Dubrovnika. Uputit ćemo prijedlog Nacionalnom stožeru koji donosi konačnu odluku o tome”, rekao je Cebalo.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić istaknuo je kako je preminuli pacijent 83-godišnjak iz doma za starije u Pločama.

”Trenutno je u OB Dubrovnik hospitaliziran 21 pacijent, od čega 19 pacijenata na Odjelu za zarazne bolesti, a dvoje u Jedinici intenzivnog liječenja. Osam pacijenata je u Studentskom domu. Od to dvoje pacijenata u JIL-u, jedna je 93-godišnjakinja dosta teškog stanja, također iz doma u Pločama koja je jutros intubirana. Dakle, u ovom trenutku govorimo o jednoj intubiranoj osobi. Jedan pacijent se još uvijek nalazi u respiracijskom centru u KBC Split, u Križinama. Nemamo, osim jučer evidentiranog kolege koji je pozitivan na COVID-19, druge djelatnike OB Dubrovnik koji su u samoizolaciji. Također, jedan naš kolega se može vratiti na posao nakon mjesec dana samoizolacije prema nalazima. Bolnica normalno funkcionira. Rade se planirani operativni zahvati prema preporuci Nacionalnog stožera za zdravstvo RH”, istaknuo je Bekić.

Ravnatelj ZZJZDNŽ Mato Lakić rekao je kako su među četiri pozitivne osobe od jučerašnje konferencije za medije, dvije osobe su iz Doma za starije iz Metkovića, jedna medicinska sestra iz Opuzena te jedna pacijentica iz Metkovića.

”Dvije djelatnice iz Metkovića testirane su prije ulaska u smjenu. Radile su zadnji dan 3. i 5. travnja i nisu bile u kontaktu sa štićenicima. Tijekom dana će biti gotovi nalazi svih zaposlenika i štićenika Josipovca i doma u Metkoviću”, rekao je ravnatelj Lakić te istaknuo kako je medicinska sestra iz Opuzena bila u samoizolaciji i testirana je pred povratak na posao.

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević naglasio je kako je 513 osoba u samoizolaciji. ”Nismo zabilježili kršenje mjere samoizolacije”, poručio je Pavličević.