Konferencijom za novinare najavljen program jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara

Zamjenica župana Žaklina Marević sudjelovala je danas na konferenciji za novinare kojom su najavljene ovogodišnje, jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre, a koja je, već tradicionalno, održana na taraci Hotela Excelsior.

Čestitajući 70. obljetnicu Igara, zamjenica župana je istaknula kako raznovrstan i bogat, sjajan glazbeni i dramski program ovogodišnjih igara pokazuje kako se ulažu značajni napori u održavanje kvalitete našeg najpoznatijeg festivala: „No, vidljivo je kako uz zadržavanje starije publike vodite računa o privlačenju nove publike, osobito mladih. Stoga, upućujem vam pohvale i za dječji program Igara, koji je dokaz vašeg nastojanja edukacije i odgajanja novih, mladih generacija publike.“, kazala je Marević.

Dodala je i kako je uvjerena da će se zajedničkim naporima i u budućnosti uspjeti očuvati ta tradicija kulture: „Igre su neizostavni dio identiteta Dubrovnika, one su najljepši ukras i duša Grada, i mi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ćemo, kao i uvijek dosada, podupirati naše, Dubrovačke ljetne igre“, rekla je zamjenica župana.

Nazočnim novinarima se obratio i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, koji je istaknuo kako se radi o izuzetno velikom jubileju te uputio čestitke vodstvu Igara, kazavši kako je ovogodišnji program izuzetno kvalitetan i „pogođen“.

Na konferenciji su ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović i indendantica Dora Rudžjak Podolski najavile program, pri čemu je intendantica istaknula kako ovaj jubilej obvezuje. Kao najatraktivnije dijelove programa istaknula je ceremoniju otvaranja uz nastup Orkestra Državne opere Donje Saske iz Hannovera, Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, Zbora Libertas i Dubrovačkog komornog zbora pod ravnanjem maestra Ivana Repušića te uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla i Folklornog ansambla Linđo.

Najavljene su i neke dramske premijere: Shakespearov „Hamlet“ u režiji Paola Magellija, Vojnovićev „Geranium“ u režiji Marine Pejnović te praizvedba glazbeno-scenskog djela „Mali princ“, koje će skladati i dirigirati Ivan Josip Skender, a režirati Hrvoje Korbar.

Upravo redatelj Paolo Magelli je također sudjelovao u konferenciji za novinare te je istaknuo kako su Dubrovačke ljetne igre najstariji takav festival u ovom obliku u cijelom svijetu, jer za njega po pitanju kazališta svijet znači Europa te je dodao kako Igre treba čuvati i razvijati.

Ljubitelje dramskog programa, najavljeno je na konferenciji, očekuju i brojna gostovanja ponajboljih recentnih hrvatskih dramskih predstava, dok ljubitelje baleta očekuje balet u dva čina „Četiri godišnja doba“ u koreografiji Ilije Živoja na glazbu Maxa Richtera prema Vivaldiju i izvedbi jednog od najboljih svjetskih baleta, ruskog Marijinski teatra.

U glazbenom dijelu programa i ove godine nastupaju velika svjetska imena, dok u sklopu popratnog programa „Ključevi od Grada“ namijenjenog razvoju publike, festivalsku publiku očekuju brojni različiti sadržaji, posebice oni namijenjeni djeci i mladima.