Ministri Pavić i Ćorić na sastanku u Ranjini sa županom Dobroslavićem o CGO Lučino Razdolje: Centar gotov do trećeg kvartala 2022.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić održali su u petak radni sastanak sa županom Nikolom Dobroslavićem na temu Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje. Sastanku su nazočili i saborski zastupnik Branko Bačić, državni tajnici Nikolina Klaić i Frano Matušić, načelnik Sektora za EU fondove MZOE Marko Markić, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Elizabeta Kos, zamjenik župana Joško Cebalo, direktor Agencije za gospodarenje otpadom DNŽ Josip Bačić i ravnateljica JU RRA DUNEA Melanija Milić.

Ministar Ćorić ovom je prilikom istaknuo kako ga veseli činjenica da je dinamika projekta u okvirima predviđenih rokova te kako bi CGO trebao biti završen do trećeg kvartala 2022. godine.

”Rješenje imovinsko pravnih odnosa jedan je od zadataka koji predstoji u narednom razdoblju, a s druge strane u konačnici i kompletiranje dokumentacije za javnu nabavu. Trebao bi biti započet u prvoj polovici 2020. godine. U idućim mjesecima očekujemo potpisivanje ugovora o bespovratnim sredstvima. Projekt Lučino razdolje je prije nekoliko godina bio u nekakvoj fazi ‘izgubljenosti’, a na ovaj način postaje jedan od svijetlih primjera. Ja sam siguran da će stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije u konačnici 2022. godine doživjeti trajno rješenje pitanja gospodarenja otpadom u ovoj županiji”, rekao je ministar Ćorić.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić napomenuo je kako će 70 posto sredstava za CGO Lučino razdolje biti osigurano iz fondova EU.

”Imali smo kvalitetan sastanak, dogovorena je i dinamika aktivnosti koje nam predstoje. Centar će proraditi u trećem kvartalu 2022., a veselimo se skorom potpisivanju ugovora”, rekao je ministar Pavić.

Župan Dobroslavić rekao je kako je na sastanku ministrima prikazana dinamika poslova vezanih za Centar te kako je on u dobroj fazi pripreme.

”Dobar dio posla smo obavili, a u važnom dijelu posla koji je pred nama najosjetljivi je natječaj za izradu projekta i izvođenje radova. Znamo da uvijek može biti problematičan. Učinit ćemo sve pripreme da to prođe bez problema. Očekujem da ćemo Centar imati u 2022. godini. Koliko je on važan, ne treba posebno naglašavati. Sva se postojeća odlagališta moraju što prije zatvoriti, a to je jedino moguće ako riješimo novi sustav, a to znači Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje i šest pretovarnih stanica”, rekao je župan Dobroslavić te na novinarko pitanje odgovorio kako će Studija izvodljivosti; koja je dobila pozitivno mišljenje od JASPERS-a; biti javno dostupna čim stigne službeni prijevod na hrvatski jezik.