Ministrica Vučković u Blatu otvorila rekonstruiranu uljaru

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković boravila je danas na otoku Korčuli te je tom prilikom, u pratnji  župana Nikole Dobroslavića i suradnika te saborskog zastupnika Branka Bačića i državnog tajnika za turizam Frana Matušića, svečano otvorila rekonstruiranu uljaru i novo postrojenje za preradu maslinovog ploda BLATO 1902 d.d. Naime, radi se o projektu rekonstrukcije i opremanja gospodarske zgrade Uljara Blato 1902 d.d., kojemu je odobrena potpora u iznosu od 2,2 milijuna kuna. Projekt je s 85 posto sredstava sufinanciran iz Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020., iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja i ova je uljara jedna od tri na području Dubrovačko-neretvanske županije kojoj je odobrena ovakva potpora.

„Iako je ukupna hrvatska proizvodnja maslinovog ulja u svjetskim razmjerima skromna, njegova kvaliteta je iznimno zapažena i prepoznata na brojnim svjetskim natjecanjima. Sve o kvaliteti našeg maslinovog ulja govori podatak da, unatoč skromnoj proizvodnji, u bazi zaštićenih oznaka izvornosti na razini Europske unije imamo čak pet ulja. Program ruralnog razvoja je zamišljen na način da podrži ovakve inicijative koje razvijaju svi krajevi Hrvatske, a upravo razvoj maslinarstva je način kojim se istovremeno potiče hrvatsko gospodarstvo i izvoz, promoviraju prirodne blagodati Hrvatske te je pozicioniraju kao proizvođača autohtonih proizvoda vrhunske kvalitete.“, istaknula je prilikom otvorenja uljare ministrica Vučković.

Župan Nikola Dobroslavić ovom je prilikom čestitao i samoj tvrtci, ali i svima koji su pomagali u ovom projektu te naravno Ministarstvu poljoprivrede, istaknuvši kako je ovo jedan lijepi primjer kako se brine o razvoju poljoprivrede koja je u našoj županiji u sjeni turizma, kao najjače gospodarske grane. „Mi smo svi svjesni da nam je to druga gospodarska grana po važnosti i u nju moramo puno ulagati, jer ona može puno donijeti, a posebice u sinergiji s turizmom. Mi kao županija nastojimo razvijati poljoprivredni sektor, puno smo radili na potporama vinarima, a sada je u tijeku izrada studije maslinarstva, ali ovo što vi radite u Blatu 1902 je sigurno jedan dobar primjer kako treba napredovati. Osim toga, mi u ovoj županiji odlično koristimo europske fondove, a ovaj projekt uljare samo je još jedan dokaz tome da svi zajedno, na čelu s Vladom RH, dobro koristimo fondove Europske unije. Još vam jednom čestitam, nastavite tako i dalje, jer zasigurno je to pravi put kojim treba ići i na Korčuli i u našoj županiji“, poručio je župan.

Ministrica Vučković je u pratnji župana Dobroslavića i saborskog zastupnika Bačića te direktorice tvrtke Marine Kapor potom obišla i pogone vinarije Blato 1902, pri čemu je istaknuto kako ova tvrtka jedina u županiji objedinjava tri ključne poljoprivredne aktivnosti, koje čine njegovu tradiciju, ali i koje su važne za život ovog kraja – vinarstvo, vinogradarstvo i uljarstvo.

Tijekom svog boravka na otoku Korčuli ministrica Vučković se sastala i s predstavnicima jedinica lokalne samouprave s područja poluotoka Pelješca i otoka Korčule, pri čemu je bilo govora o fondovima EU koji se odnose na ruralni razvoj te provedbi projekata, o projektima navodnjavanja, raspolaganju državnim zemljištem te svim ostalim temama koje su aktualne, odnosno o problemima s kojima s čelnici jedinica lokalne samouprave susreću iz područja poljoprivrede.

Inače, u posljednje tri godine na području otoka Korčule je iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno 2.668 projekata ukupne vrijednosti gotovo 35,3 milijuna kuna, uz mjere izravnih i tržišnih potpora dodatne ukupne vrijednosti od gotovo 17,8 milijuna kuna za 1.037 projekata te sedam projekata vrijednih sedam milijuna kuna financiranih iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020.  Na razini Dubrovačko-neretvanske županije kroz Program ruralnog razvoja uloženo je 234 milijuna kuna u 8.851 projekt, putem mjera izravnih i tržišnih potpora još 132 milijuna kuna u 4.677 projekata te 24 milijuna kuna u 33 projekta iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020.