Na sjednici Županijskog operativnog centra rasprava o onečišćenju mora otpadom iz Crne Gore i Albanije

Na današnjoj sjednici Županijskog operativnog centra za Provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji glavna tema bila je onečišćenje mora otpadom koji je, sudeći prema deklaracijama, došao prvenstveno iz Crne Gore i Albanije.

Na sjednici su doneseni zaključci o daljnjem postupanju, a u prvom redu zaključeno je kako će se obalne jedinice lokalne samouprave Dubrovačko-neretvanske županije obavijestiti o potrebi iskaza količina i strukture morskog otpada nanesenog na pomorskom dobru županije u razdoblju od 13. do 17. prosinca 2017. godine, kao i troškovima sanacije.

Naime, novčana sredstva iz Fonda za sanaciju iznenadnih onečišćenja mora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, sukladno Odluci o osnivanju istog, ne mogu se koristiti za sufinanciranje sanacije onečišćenja morskim otpadom, a Upravni odjel za zaštitu okoliša i prirode Dubrovačko-neretvanske županije od Ministarstva zaštite okoliša i energetike traži smjernice u svrhu određivanja nadležnosti postupanja s morskim otpadom, i sukladno tome će izraditi Protokol postupanja kod potencijalnih budućih onečišćenja.

Također, na sjednici je predloženo i da se pokrene projekt na međudržavnoj razini za područje cijelog Jadrana po pitanju prevencije i sanacije mogućih onečišćenja morskim otpadom te da se isti kandidira za financiranje na međunarodnoj i europskoj razini (UNEP, GEF, fondovi EU i drugo).

Župan Nikola Dobroslavić poslao je i dopis Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, te Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u kojem je izvijestio nadležne institucije o situaciji, a zatražena je i financijska i druga pomoć od strane Vlade Republike Hrvatske u sanaciji onečišćenja kao i žurno pokretanje mjera prevencije novih slučajeva ovakvog zagađenja.