NAKON 28 GODINA Dubrovnik i Philadelphija povezani izravnom zračnom linijom

Nakon 28 godina, Hrvatska i Sjedinjene Američke Države od danas su ponovno povezane izravnom zračnom linijom, nakon što je jutros u Zračnu luku Dubrovnik sletio zrakoplov American Airlinesa na izravnom letu Philadelphia-Dubrovnik.

Tom prigodom je u Zračnoj luci organizirana i prigodna svečanost kojoj su nazočili župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, zamjenica veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj Victoria Taylor, direktor American Airlinesa za europsko tržište Richard Muise, direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić i brojni drugi uzvanici, dok su letom iz Philadelphije stigli državni tajnici u Ministarstvu turizma Frano Matušić i Tonći Glavina.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je u svom obraćanju kako je ovo iznimno važan događaj i za grad Dubrovnik i za Dubrovačko-neretvansku županiju, ali i za cijelu Hrvatsku. „Uspostava izravne zračne linije važna je za naš turizam, imajući u vidu da je američko tržište iznimno važno turističko tržište, no ovo je isto tako važno i za daljnje dobre gospodarske odnose između naših dviju zemalja i, nadamo se, za nova ulaganja SAD-a u Hrvatsku. Također, ova izravna zračna linija izuuzetno je važna i za našu hrvatsku zajednicu u Sjedinjenim Državama, jer omogućuje brz dolazak u svoju staru domovinu.“, rekao je župan. Zahvalivši svima koji su pridonijeli ovom važnom događaju – American Airlinesu, našoj Vladi, Ministarstvu turizma, Zračnoj luci Dubrovnik, turističkim zajednicama, hrvatskoj zajednici u SAD-u na čelu sa Steveom Rukavinom i profesoru Primorcu, župan Dobroslavić je svim putnicima na ovom, ali i sljedećim letovima poželio ugodan boravak u našoj zemlji.

O važnosti uspostave ove zračne veze govorio je i državni tajnik za turizam Frano Matušić, koji je istaknuo kako se na ovaj način otvara put još boljoj suradnji SAD-a i Hrvatske, a nazočnima su se još obratili i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, zamjenica veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj Victoria Taylor, direktor American Airlinesa za europsko tržište Richard Muise i direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić.

Uspostavom izravnih letova između Philadelphije i Dubrovnika, Hrvatska je jedina zemlja u regiji za koju leti jedan od američkih, ali i najveći svjetski zračni prijevoznik American Airlines, a veza između ova dva grada jedina je redovna zračna linija između SAD-a i Hrvatske. Ovi će letovi biti na rasporedu tri puta tjedno – ponedjeljkom, srijedom i subotom, zrakoplovom Boeing 767-300, a tijekom rujna bit će dodan i četvrti let.

Jutrošnji, prvi let, krenuo je s međunarodne zračne luke u Philadelphiji 7. lipnja u 18.10 sati po lokalnom vremenu, na Zračnu luku Dubrovnik je sletio jutros nešto prije 9 sati, a avion kapaciteta 209 putnika bio je gotovo u potpunosti popunjen.