Nova tri kršenja samoizolacije: ”To je apsolutno neprihvatljivo!”

Nema novozaraženih koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a rezultat 11 nalaza očekuje se poslijepodne, pa je trenutni ukupni broj pozitivnih i dalje 22, izvijestio je u utorak Županijski stožer civilne zaštite.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je primjetno odgovornije ponašanje građana u poštivanju propisanih mjera, što doprinosi uspjehu borbe protiv koronavirusa, ali kako su ipak u posljednja 24 sata zabilježena nova tri slučaja kršenja samoizolacije.

”To je apsolutno neprihvatljivo. Tim maloumnim ljudima poručujem: Prestanite! Prestanite to raditi! Prestanite pucati u ljude! Bog će vas kaznit, osim što će vas kazniti i zakon. Ubijate ljude. Pustite ljude da imaju šansu preživjeti epidemiju”, poručio je prekršiteljima Dobroslavić.

Pohvalio je rad Stožera, a posebno onima ‘na prvoj crti’ – zdravstvenog osoblja županijskog Zavoda za javno zdravstvo, OB Dubrovnik, Zavoda za hitnu medicinu i domova zdravlja, policiji, vatrogascima i inspektorima.

”Od našeg ponašanja ovisi kvaliteta uspjeha naše borbe. Sigurno ćemo uspjeti, ali je pitanje cijene. Potrudimo se da bude što je moguće niža”, rekao je Dobroslavić.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Joško Cebalo naveo je kako je ukupno na analizu ukupno poslano 137 uzoraka, a 22 su pozitivna te je sedam zaraženih hospitalizirano, a 15 u samoizolaciji. Karantenu su, u dogovoru s Veleposlanstvom SAD-a, napustila dva američka državljanina pa je sad u karanteni pet osoba.

”Noćas i jutros nam je stigla nova zaštitna oprema i vodimo računa da zdravstveni djelatnici imaju dovoljno”, poručio je Cebalo. Dodao je kako se normalno odvija javni gradski prijevoz za djelatnike bolnice, dok su trgovačka društva pronašla vlastita rješenja.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić naveo je kako je među 22 pozitivna 9 muškaraca i 13 žena, u dobi su od 24 do 73 godine i u prosječnoj dobi od 50 godina.

”Najveći broj, njih 13, je u dobnoj skupini od 51 do 60 godina. Pritom ih je deset iz Konavala, devet iz Dubrovnika, dvoje iz Župe dubrovačke te jedan s otoka Korčule“, rekao je Lakić te istaknuo kako je obrađeno dvjestotinjak kontakata.

Lakić je rekao da je normalno ne testirati osobe s blažim simptomima, jer je broj testova i briseva ograničen. Rekao je kako se stoga ne može sigurno znati točan broj zaraženih, ali se može procijeniti opterećenost bolnice teškim slučajevima.

”Cilj je zaštititi bolnicu od preopterećenja i ‘razvući’ epidemiju. Ako svi dođu naglo, doći će do kraha sustava. Epidemiju razdužujemo ostajući doma. Svi teže oboljeli će biti zbrinuti u bolnici, nitko neće ostati vani. Osim zdravstvenih djelatnika, cilj nam je sačuvati starije bolesnike, pogotovo s kroničnim bolestima”, istaknuo je Lakić.

Pohvalio je ponašanje brojnih privatnih osoba koji pomažu, a posebno Polikliniku Glavić, gdje su na raspolaganje stavljena sva oprema i djelatnici.

„Neka ovo bude motivacija i ostalima, da nam se jave i pomognu, a mi ćemo ih nastojati uključiti na neki način, kako bude moguće“, rekao je Lakić.

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić rekao je da je svih sedam hospitaliziranih pozitivnih osoba stabilnog općeg stanja i u izolaciji te se trenutno ne očekuju teškoće.

”Naš djelatnik je pozitivan i dobro se osjeća, a u samoizolaciji imamo 14 liječnika i 21 medicinsku sestru. Nekima od njih ovih dana ističe samoizolacija“, rekao je Bekić i napomenuo kako će do kraja tjedna biti dovršeni radovi na pripremi studentskog doma za prijem pacijenata.

Kao tipične simptome koronavirusa Bekić je naveo povišenu tjelesnu temperaturu, grlobolju, začepljen nos, stezanje u prsima i opću slabost.