Od 34 uzorka potvrđen jedan novi slučaj koronavirusa

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupno je 32 oboljelih od korona virusa, a od 34 uzorka poslanih na analizu u posljednja dva dana samo je jedan pozitivan nalaz, izvijestio je u nedjelju na redovitoj konferenciji za medije Stožer civilne zaštite DNŽ.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić stanje je ocijenio dobrim s obzirom na veći broj poslanih uzoraka, a jedan potvrđeni pozitivan slučaj.

”Zasluga je to zdravstvenih djelatnika koji vode bitku protiv zaraze na prvoj crti, ali i rezultat odgovornog ponašanja sugrađana, koji se pridržavaju propisanih mjera te doprinose usporavanju širenja zaraze i spašavanju ljudskih života. Ulazimo u fazu sa sve više težih bolesnika s komplikacijama. Pobijedit ćemo ovu ugrozu, a jako nam je važno da bude sa što manje gubitaka i štete”, zaključio je Dobroslavić.

Načelnik županijskog stožera Joško Cebalo naveo je kako su od početka pandemije na analizu poslano 223 uzorka, od kojih su 32 pozitivna.

”U posljednja dva dana poslali smo 34 uzorka, a jedan nam se vratio kao pozitivan. Ukupno je 8 oboljelih hospitalizirano, 20 ih je u samoizolaciji, a dvije osobe su jučer poslijepodne zbog pogoršanog zdravstvenog stanja prevezeni u KBC Split sukladno unaprijed zadanom protokolu. Dvije osobe su dosad izliječene“, istaknuo je načelnik Cebalo.

Dodao je kako u protekla 24 sata nije bilo kršenja mjere samoizolacije, a da su u karanteni sada dvije osobe, hrvatski državljanin i grčka državljanka.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako je nova pozitivna osoba supruga pacijenta koji je pozitivnim potvrđen u subotu, a za oboje se još uvijek istražuje kako su se zarazili.

”Dobro je što je nekoliko zdravstvenih djelatnika testirano negativno te su se iz samoizolacije vratili na posao. Zdravstvene djelatnike pojačano testirano, a svi koji u 14 dana samoizolacije ne razviju simptome testirat će se i, ako budu negativni, vraćaju se na posao”, izjavio je Lakić.

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić izjavio je kako je svih osam hospitaliziranih stabilnog zdravstvenog stanja, dok je sinoć hospitalizirana jedna pacijentica s visokom sumnjom na zarazu koronavirusom u teškom stanju, intubirana je i na intenzivnom liječenju.

”Njen premještaj u Regionalni respiratorni centar Križine KBC-a Split ovisit će isključivo o našoj procjeni njene stabilnosti tijekom transporta. Anesteziolozi će donijeti adekvatnu odluku. Njen bris danas šaljemo za Zagreb“, izjavio je Bekić.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević naveo je kako je u subotu istekao rok za samoizolaciju za tridesetak osoba, a upozorio je i kako i dalje vrijedi mjera zabrane odlaska na otoke i poluotok Pelješac za sve koji tamo nemaju prebivalište.