Održana radionica MED zajednice za održivi turizam

MED zajednica za održivi turizam organizirala je 27. i 28. ožujka 2019. u Splitu radionicu na temu izrade smjernica za politiku održivog turizma, na kojoj je sudjelovala Antonija Odak, stručna suradnica za pripremu i provedbu EU projekata iz Regionalne agencije DUNEA.

U panel diskusiji podijelila je iskustvo provedbe aktivnosti projekta Coasting kojem je cilj osmisliti nove alate za što uspješnije integralno upravljanje obalnim područjem, na kojem kao partner sudjeluje Regionalna agencija DUNEA.

Sektor turizma je jedan od najvećih generatora prihoda na Mediteranu, ali unatoč ekonomskoj i društvenoj važnosti, razvoj turizma stvara nepotrebne pritiske na prirodni i izgrađeni okoliš, pa je cilj MED zajednice proučiti, testirati i kapitalizirati inovativne instrumente i akcije za poboljšanje održivosti turizma na tom području.

Interreg Med zajednica okuplja 21 Modularni projekt, među kojima je i projekt Coasting, te su predstavnici projekata u Splitu razmijenili znanja i iskustva dosad provedenih aktivnosti. Na radionici se razgovaralo o rezultatima projekata te kako ih uskladiti s politikom održivog turizma na čijim smjernicama radi Med zajednica.

Nakon prvog okupljanja MED zajednice u Marseille-u, ova radionica predstavlja završni korak u izradi smjernica čiji bi rezultati trebali biti predstavljeni u lipnju u Barceloni.