Održana STEM radionica za učenike OŠ Marina Držića u Dubrovniku

Učenici sedmih i osmih razreda Osnovne škole Marin Držić sudjelovali su na radionici “Kako napraviti svoj IoT uređaj” koja se održala 5. listopada u prostorijama Dubrovačke razvojne agencije DURA d.o.o., ujedno i organizatora radionice.

Radionica je organizirana u sklopu projekta OPERA II – “Razvoj i promocija Partnerskog vijeća za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala Dubrovačko-neretvanske županije“ te je bila namijenjena osnovnoškolcima.

Cilj radionica je podignuti razinu svijesti učenika o STEM obrazovanju, odnosno vještinama u četiri specifične discipline – znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika. Radionice su osmišljene na način da učenike inspiriraju i motiviraju na proučavanje i usavršavanje u područjima od iznimne važnosti za razvoj društva i društvene konkurentnosti, što ih u konačnici dovodi do izbora odlično plaćenih i prestižnih zanimanja. Također, znanja i vještine iz raznovrsnih polja učenicima mogu koristiti i u rješavanju problema i izazova iz svakodnevnog života.

U projektu su, kroz aktivnosti koje provodi DURA, planirane dvije STEM radionice na kojima će učenici naučiti kako izraditi vlastiti IoT (Internet of things) uređaj kroz izgradnju, povezivanje i kontroliranje elektroničkih elemenata koja se odvila 5. listopada, te će vidjeti kakav je to osjećaj upravljati bespilotnom letjelicom, na radionici koja će se održati u studenom.

Opći cilj projekta ‘OPERA II’ je doprinijeti povećanju zapošljivosti najranjivijih skupina na tržištu rada kroz pripremu i provedbu inovativnih lokalnih inicijativa za poticanje zapošljavanja usklađenih s potrebama i strateškim prioritetima DNŽ. Uz nositelja Dubrovačko-neretvansku županiju, partneri na projektu su Regionalna agencija DUNEA, Dubrovačka razvojna agencija DURA, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Dubrovnik, Korčulanska razvojna agencija za lokalni razvoj i poslovne usluge KORA, Sveučilište u Dubrovniku i Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije. Vrijednost projekta iznosi 1.496.681,54 kuna, te je financiran sto posto iz Europskog socijalnog fonda.