Održana Svečana akademija povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije

Povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana njezinog zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića u Kazalištu Marina Držića održana je Svečana akademija Dubrovačko-neretvanske županije.

Nakon pozdravnog govora župana Nikole Dobroslavića, okupljenima su se obratili i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića  te povjerenica Vlade za Grad Dubrovnik Nada Medović.

Na ovogodišnjoj Svečanoj akademiji dodjeljene su i nagrade laureatima. Nagradu za životno djelo dobio je don Stanko Lasić i mons. Mile Vidović, nagradu za iznimno postignuće u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobio je povjesničar umjetnosti Igor Zidić, Blatski nogometni klub ‘Zmaj’, Viteško udruženje ‘Kumpanjija Pupnat’ i Liga za borbu protiv raka Dubrovnik. Nagrada za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodjeljena je Miljenku Glasoviću iz Udruge lađara Neretve i Kulturno-umjetničkom društvu Čilipi. Stjepko Krilanović preuzeo je Nagradu kao predsjednik kluba KUD Čilipi, Davor Miloglav u ime Lige za borbu protiv raka Dubrovnik, Nikola Milat kao predsjednik kluba ‘Zmaj’ te Lena Blitvić i Jure Perdija ispred Viteškog udruženja ‘Kumpanjija Pupnat’.

Svečanoj akademiji nazočili su i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, saborski zastupnici Branko Bačić i Mato Franković, državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Nikolina Klaić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, pomoćnica ministra znanosti i obrazovanja Sanja Putica te brojni drugi uzvanici.

U kulturno-umjetničkom programu ispred Crkve sv. Vlaha nastupili su folklorne skupine i klape s područja Dubrovačko-neretvanske županije, a na Svečanoj akademiji Pučki pjevači Rogotin, Ansambl Plazarius, tenor Roko Radovan i Damir Vlašić na glasoviru, Branimir Vidić Flika s monologom iz ‘Skupa’  te KUD Čilipi.