Partneri projekta Coasting sastali se u Dubrovniku

Partnerski sastanak projekta Coasting koji se bavi uspostavom uspješnijeg integralnog upravljanja obalnim područjem za održivi turizam, kao i radionica u suradnji s Med zajednicom za održivi turizam, održani su od 10. do 12. travnja u Dubrovniku u organizaciji Regionalne agencije DUNEA.

Sudionike partnerskog sastanka pozdravila je Franica Miloš, voditeljica ureda za pripremu i provedbu EU projekata iz Regionalne agencije DUNEA, dok je Teresa Muela Tudela, predstavnica vodećeg partnera iz Saveza gradova i općina Andaluzije iz Španjolske, održala prezentaciju projektnih aktivnosti i ciljeva sastanka. Prvi dan sastanka projektni partneri su razgovarali o dosadašnjoj i budućoj provedbi aktivnosti i rezultatima projekta.

Drugi i treći dan partnerskog sastanka održana je radionica s ciljem suradnje Coasting projekta s Horizontalnim projektom BlueTourMed i Med zajednicom za održivi turizam. Svrha suradnje je razmjena znanja i iskustva u provedbi projekta s ostalim projektima Med zajednice koji se bave istom ili sličnom tematikom vezanom za upravljanje obalnim područjima i održivim turizmom te usmjerenost ka zajedničkom rješavanju problema.

Nastavno na navedeno održana su tri okrugla stola. Prvi okrugli stol bio je posvećen temi instrumenata za integralno i održivo planiranje i upravljanje obalnim područjima. Uvod u drugi okrugli stol na temu kreiranja modela za razvoj obalnog turizma održala je Kristina Brščić s Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča kroz prezentaciju MITOMED+ projekta koji radi na stvaranju zelenog modela obala, a čije pilot područje se nalazi u Istri.

Antonija Odak, stručna suradnica za pripremu i provedbu EU projekata iz Regionalne agencije DUNEA, prezentacijom o političkim smjernicama Med zajednice za održivi turizam otvorila je treći okrugli stol na temu integralnog upravljanja i politika za održivi turizam. Također, ovoj temi su doprinijeli i stručnjaci sa Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije s prezentacijom o projektnim aktivnostima COEVOLVE projekta kojeg provodi Regionalna agencija DUNEA.

Kroz projekt Coasting, Institut za turizam iz Zagreba izradit će dokument „Poželjni razvoj turizma Pelješca u kontekstu izgradnje Pelješkog mosta“ s kojim je Regionalna agencija DUNEA krajem ožujka potpisala ugovor. Izrada dokumenta trebala bi predstavljati prvi korak u sagledavanju neposrednih i posrednih učinaka izgradnje mosta na postojeći/željeni turistički proizvod poluotoka, ali i na izazove na koje bi vlast u svim jedinicama lokalne samouprave Pelješca trebale odgovoriti u kontekstu osiguravanja potrebnih preduvjeta za dugoročno održiv i, od strane svih razvojnih dionika poluotoka, podržavan model turističkog rasta i razvoja.

Osim Regionalne agencije DUNEA, projektni partneri su Savez gradova i općina Andaluzije (Španjolska), Regija Lazio (Italija), Regionalni odbor Gozo (Malta), Sapienza Sveučilište u Rimu (Italija), AMP Metropolis (Francuska), Regija Epirus (Grčka), Općina Saranda (Albanija) i Regija Sicilija (Italija). Projekt Coasting vrijedan je nešto više od milijun eura i ugovoren je u sklopu programa Interreg Mediterranean, uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85 posto. Proračun Regionalne agencije DUNEA je 89.490,00 eura.