Potpisan ugovor o dodjeli osam milijuna bespovratnih sredstava za pomoćnike u nastavi

Zamjenica župana Žaklina Marević, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić potpisali su Ugovor o dodjeli osam milijuna kuna bespovratnih sredstava, koje su Dubrovačko-neretvanskoj županiji odobrene u okviru poziva „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III“.

Tako je Županija kroz projekt „Zajedno možemo sve! – 4“ vrijedan 12.684.504,00 kuna osigurala sredstva za financiranje pomoćnika u nastavi za učenike s poteškoćama u razvoju, a koje pohađaju škole kojima je ona osnivač. Sredstva su osigurana za ovu školsku godinu, 2017./2018., ali i za sljedeće tri školske godine. Kroz provedbu projekta Dubrovačko-neretvanska županija će povući maksimalan dozvoljeni iznos bespovratnih EU sredstava u iznosu od 8.000.000,00 kuna, sukladno svom indeksu razvijenosti. Ostatak sredstava u iznosu od 4.684.504,00 kuna Županija će izdvojiti iz vlastitog proračuna kroz četverogodišnje razdoblje trajanja projekta.

Obzirom na dosadašnje pozitivno iskustvo te činjenicu koliko su pomoćnici u nastavi važan i kvalitetan oblik pomoći i podrške učenicima s teškoćama u razvoju uključenima u redovni sustav odgoja i obrazovanja, Dubrovačko-neretvanska županija iz godine u godinu značajno povećava sredstva namijenjena za sufinanciranje programa pomoćnika u nastavi, pa tako sufinanciranje Županije tijekom četverogodišnjeg trajanja projekta iznosi 37, umjesto obaveznih 15 posto ukupnog iznosa.