Potvrđeno pet novih slučajeva, situacija je i dalje stabilna

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u utorak je zaraza koronavirusom potvrđena za još pet osoba te je ukupan broj oboljelih sada 39, objavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za medije županijskog stožera civilne zaštite.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je situacija i dalje stabilna, te kako je posebno dobro što zaraza nije ušla u zdravstvene ustanove i populaciju starijih osoba. Zahvalio se svima koji su ponudili svoju pomoć kao i Vladi i Nacionalnom stožeru na dostavljenoj zdravstvenoj opremi.


”Postojala je bojazan hoćemo li i koliko možemo izdržati s količinom zdravstvene opreme. Zahvaljujem Vladi RH i Nacionalnom stožeru na novim kanalima pomoći. Sad je situacija puno mirnija, a vjerujem da će tako i ostati. Hvala i svima ostalima koji su nam nudili pomoć na razne načine”, rekao je Dobroslavić.

Načelnik županijskog stožera Joško Cebalo naveo je kako je od početka pandemije upućeno 258 uzoraka, 39 je bilo pozitivnih osoba, a još se čekaju rezultati za četiri uzorka. U karanteni su i dalje dvije osobe, a u protekla 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije.

”Dio zdravstvene opreme je već stigao i podijeljen je zdravstvenim ustanovama. Na putu za Dubrovnik je još jedan dio, iz Kine te donacija UNICEF-a, i tijekom srijede ćemo je raspodijeliti zdravstvenim ustanovama, sukladno odluci Kriznog stožera Ministarstva zdravstva. I mi smo našli druge kanale i naručili dodatnu opremu, a isporuku očekujemo kroz 5 ili 6 dana”, rekao je Cebalo.

Odgovarajući na novinarski upit osvrnuo se na apel stanovnika Elafitskog otočja, gdje se izvode građevinski radovi, te podsjetio da Nacionalni stožer nije zabranio izvođenje građevinskih radova, ali jest donio odluku o ograničavanju linijskog prometa za sve koji nemaju boravište na otoku.

”Ovo je granično pitanje. Pitali smo Nacionalni stožer uputu i odgovorili su nam da građevinski radovi nisu zabranjeni, a svaki poslodavac može organizirati prijevoz svojih radnika. Postupit ćemo sukladno uputama, a mi nemamo ovlast donositi odluke o zabrani”, rekao je Cebalo.

Dodao je kako je, po novim izmjenama i dopunama Uredbe o graničnim prijelazima, odlučeno da se od 1. travnja zatvaraju stalni granični prijelaz u Korčuli te dva sezonska granična prijelaza Vela Luka i Cavtat. Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić istaknuo je kako je četvero novozaraženih iz obitelji iz Trpnja na poluotoku Pelješcu, koji su bili u samoizolaciji, i kontakti su kontakata iz Zračne luke Dubrovnik, dok se za petog istražuje izvor zaraze.

”Za jednu od jučer pozitivnih postoji mogućnost da se zarazila u Njemačkoj, gdje je boravila početkom ožujka. Ukupno su od početka pandemije obrađena 252 kontakta“, napomenuo je Lakić i nabrojio kako je oko pola zaraženih vezan uz kontakte iz Zračne luke Dubrovnik.

”Najveći broj zaraženih je iz Konavala – 16, iz Dubrovnika 15, Trpnja 5, Župe dubrovačke 2 te iz Vele Luke jedan zaraženi. Podjednako su zastupljena oba spola. Prosječna je dob 52 godine. Pritom najmlađi ima 15, a najstariji 77 godina, a najviše ih je u dobnoj skupini od 50 do 59 godina”, naveo je Lakić.
Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić izjavio je kako je u bolnici deset pacijenata pozitivnih na koronavirus, a nitko nije intubiran niti u Jedinici intenzivnog liječenja.

”Tri pacijenta koji su zbog svog općeg stanja ranije prevezeni u KBC Split još uvijek su u teškoj situaciji, ali stabilno. Osim već potvrđenog jednog liječnika, nismo imali novih slučajeva u bolnici. Stanje je stabilno”, istaknuo je Bekić i podsjetio kako svi onkološki pacijenti na terapiji imaju poseban ulaz u bolnicu te točan protokol.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević istaknuo je kako je dosad kod trinaest osoba zabilježeno 14 slučajeva kršenja mjere samoizolacije.
Naglasio je da se punktovi za kontrolu dosad nisu nalazili na točnim granicama jedinica lokalne i mjesne samouprave, već na najpogodnijim lokacijama, pa je uvažena primjedba lokalnih čelnika i građana te će se to nastojati korigirati.

„Kontrolu provodimo već desetak dana, a tek smo jutros na jednom punktu imali gužvu. Ispričavam se građanima. Uvećat ćemo broj policijskih službenika kako bi se protok ubrzao“, rekao je Pavličević.