POVIJEST NA ZRNU SOLI Javna tribina o potencijalu kulturne baštine za gospodarski razvoj

U sklopu projekta Povijest na zrnu soli u Stonu je održana javna tribina “Zalog povijesti za budućnost – važnost očuvanja kulturne baštine i njenih potencijala za gospodarski razvoj”, na kojoj su sudjelovali v.d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i more Dubrovačko-neretvanske županije Ivo Klaić, povjesničar umjetnosti Ivan Viđen i član Udruge Kinookus prof. Josip Žuvela.

V. d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i more Dubrovačko-neretvanske županije Ivo Klaić je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što se mladi na Pelješcu vraćaju tradicionalnim poslovima kao što je uzgoj kamenica, aktivnosti koja je neupitno dio kulturne baštine. Istaknuo je i kako Županija potiče i sudjeluje u projektima koji za cilj imaju održivi razvoj kroz valorizaciju kulturne baštine, a sve u interesu lokalnog stanovništva.

– Treba imati na umu kako je svaka kulturna baština smještena u prirodnu baštinu. Isto tako, uz sva dosadašnja istraživanja, baština je nedovoljno poznata i o njoj se nikad ne može dovoljno govoriti – kazao je u svom uvodnom dijelu Ivan Viđen. Istaknuo je i kako je ukupan napredak Pelješca izniman, pozdravio obnovu i označavanje Napoleonovog puta, rad vinara na prepoznatljivosti peljeških vina, suradnju Općine, Župe i ostalih subjekata, no dodao i kako postoji prostor za napredak budući da primjerice ne postoji ozbiljan turistički vodič Pelješca. Viđen je napomenuo i kako promjene koje se rade trebaju biti u funkciji mjesta i stanovnika Pelješca, a ne samo turista.

Kao poveznicu na predavanje profesora Josipa Žuvele “Gastronomska tradicija kao razvoj ugostiteljstva i suvremenih trendova u prehrani”, Viđen je kazao kako gastro ponude nema bez prave proizvodnje te ako nema lokalnih sastojaka, tradicionalna jela ne mogu biti autentična, dok je prof. Žuvela predstavio osnovne namirnice Pelješca – ribu, maslinovo ulje, vino, morske plodove, one koje pripadaju mediteranskoj prehrani, a koja je 2013. godine upisana u UNESCO-vu Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Javnu tribinu organizirala je Općina Ston u sklopu projekta Povijest na zrnu soli, koji se financira iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020. Nositelj projekta je Općina Ston, a kao partneri sudjeluju Turistička zajednica Općine Ston, Društvo prijatelja dubrovačke starine, Regionalna razvojna agencija DUNEA, Župa sv. Vlaha – Ston i privatni poduzetnik Natura Dalmatia. Više o projektu možete saznati na web straniciFacebook stranici.

 

 

 

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj ovog priopćenja isključiva je odgovornost Općine Ston.