Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović otvorila umjetničku galeriju „Fra Bernardin Sokol“, na otvaranju župan Dobroslavić i zamjenik Cebalo

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović otvorila je u utorak umjetničku galeriju „Fra Bernardin Sokol“ u franjevačkom samostanu na Badiji, uz stalni postav akademskih kipara i slikara Izvora Oreba i Emilije Karlavaris, a otvaranju su nazočili i župan Nikola Dobroslavić sa zamjenikom Joškom Cebalom i drugim visokim uzvanicima.

Galerija nosi ime po Fra Bernardinu Sokolu (1888. – 1944.), hrvatskom glazbeniku i muzikologu koji je nevin i bez suda smaknut nakon što je odveden iz samostana na Badiji u noći 28. rujna 1944. godine, a tijelo mu je danima kasnije pronađeno na obali kod Orebića.

Inače, fra Bernardinu Sokolu posthumno je ove godine dodijeljeno ”Priznanje za iznimna dostignuća značajna za Dubrovačko-neretvansku županiju”.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je posjetila i Škoj Vrnik gdje je upoznala sve značajke vrničkih kamenoloma koje je prezentirala Sunčana Žaknić. U Staroj školi pisala je tintom i perom te je ostavila potpis na pločici i dobila čistu peticu.