Predstavljanje knjige „Prvo stoljeće i pol korčulanskog turizma“

Predstavljanje knjige „Prvo stoljeće i pol korčulanskog turizma“ Zvonka Letice, održat će se u petak, 27. rujna u 19 sati u Centru za kulturu Korčula u organizaciji Grada Korčula, Turističke zajednice Grada Korčule i Korčulanske razvojne agencije KORA.

Tisak knjige financiran je kroz projekt Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija u sklopu kojeg je proveden niz znanstvenih istraživanja o životu Grada Korčule unutar stare gradske jezgre tijekom 19. i 20. stoljeća. Glavne tema istraživanja su bili tradicionalni obrti, zanati, razvoj turizma, razvoj nematerijalne kulturne baštine. Poseban se naglasak stavio na kamenoklesarstvo, pomorstvo i ribarstvo – glavne djelatnosti Korčule kroz povijest. Kao baza istraživanja koristila se dokumentacija iz Arhivskog sabirnog centra Korčula Lastovo.

Istraživanje je podrobnije obradilo neke od glavnih tematskih sadržaja koji će biti prikazani u Gradskom muzeju u Korčuli po uređenju palače Ismaeli-Gabrielis u kojoj se nalazi.

Navedene teme predstavit će manje ili više poznate teme iz jednog drugačijeg kuta i tako obogatiti kulturnu i turističku ponudu Gradskog muzeja u Korčuli, cijelog grada Korčule te Dubrovačko- neretvanske županije.

Cilj projekta Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija je stvaranje i promocija kulturne i etnografske ponude Dubrovačko-neretvanske županije pod zajedničkim nazivom „Putevima prošlosti“. U sklopu projekta označene su pješačke staze Austrijski put i četiri tematske staze Babino polje, a uređuju se Zavičajna kuća Dubrovačko primorje, Gradski muzej Korčula smješten u palači Ismaeli-Gabrielis i Muzej zlata i srebra Smokvica.

Ukupna vrijednost projekta je 33.872.704,57 kuna, od čega su bespovratna sredstva 27.748.345,48 kuna. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi se kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020.