Predstavljena „Metkovska skalinada“, jedinstvena utrka preko 538 skalina

Metkovska skalinada naziv je utrke koja će se, u sklopu projekta „Interreg Italy – Croatia Zero Waste Blue“ održati sutra, a koju će, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u Hotelu Narona u Metkoviću, trčati više od dvije stotine natjecatelja iz sedam zemalja.

Utrku koja se trči u dužini od kilometar i pol i preko 538 skalina u starom dijelu Metkovića predstavili su v.d. pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Dubrovačko-neretvanske županije Jelena Dadić i predsjednik SU „Neretva Run“ Ruđer Bošković.

Jelena Dadić istaknula je kako „Metkovska skalinada“ kao dio projekta Interreg ITA-CRO Zero Waste Blue ima za cilj promovirati događanja koja su ekološki održivi. Projekt Zero Waste Blue nastavak je uspješno završenog EU projekta Zero Waste, a cilj projekta je analiza negativnog utjecaja na okoliš prilikom organizacije različitih manifestacija i javnih okupljanja među kojima je i „Metkovska skalinada“, kao i maraton stonskim zidinama koji će se održati u rujnu.

Start utrke u nedjelju je točno u podne, najavio je Ruđer Bošković, a sat vremena prije zatvara se promet ulicama od Trga kralja Tomislava prema groblju.

– Start i cilj je na Trgu kralja Tomislava. Obje utrke su kronometarske, u profesionalnoj utrci razmak između trkača bit će 30, a u dječjoj 15 sekundi. Dječja utrka je duga 130 metara i ima 106 skalina. Utrka za odrasle je duga 1470 metara i ima 538 skalina. – kazao je Boškvić najavivši i dolazak, odnosno sudjelovanje Nikoline Šustić, svjetske prvakinje trčanju na 100 km.

Ruđer Bošković je zahvalio suorganizatorima utrke iz Dubrovačko-neretvanske županije te Gradu Metkoviću, Turističkoj zajednici Grada Metkovića i svima onima koji će pomoći da utrka protekne u najboljem mogućem redu od volontera srednjoškolaca i ostalih do policije, DVD-a Metković i Hitne pomoći Metković.

Količina otpadnih proizvoda u neprekidnom je rastu i istraživanja pokazuju da je od 1974. količina otpada od hrane porasla za više od 50 %. Također, posljednjih se godina povećao i broj prijedloga za sportska događanja. Takva događanja imaju mnogobrojne negativne učinke na okoliš, pogotovo u područjima koja su popularna jer su pod zaštitom (prirodna staništa, arheološka nalazišta).

Na temelju toga, partneri projekta odlučili su se udružiti s ciljem zaštite i promocije prirodne i kulturne baštine tih područja kroz zajedničke metodologije i strategije suradnje. Na taj način, oni planiraju organizirati održiva sportska događanja u talijanskim i hrvatskim pokrajinama i županijama koja su uključena u program prekogranične suradnje između Italije i Hrvatske. Područje prekogranične suradnje između Italije i Hrvatske ima upečatljivi plavo-zeleni uzorak koji se sastoji od morskog bazena, obalnog krajolika te zelenih, ali i urbanih područja.

Jadransko more u samom središtu tog područja je zajedničko gospodarsko i ekološko dobro te prirodna platforma za suradnju s nekim zajedničkim obilježjima kulturne baštine.

Zero Waste Blue planira stvoriti održiva sportska događanja uz optimalno korištenje ekoloških resursa i kulturne baštine pružajući u isto vrijeme društveno-ekonomske koristi u prekograničnom području.

Jedan od ciljeva projekta je produljenje turističke sezone kroz provedbu održivih, tzv. zelenih sportskih događaja na lokalitetima značajne kulturne i/ili prirodne baštine u Italiji i Hrvatskoj. Projekt će pridonijeti novoj suradnji svih partnera na projektu, a zajedničkim radom doći će se i do novih turističkih proizvoda korisnih za lokalni ekonomski razvoj.

zerowastebluelogo