Predstavnice DUNEA-e posjetile laboratorij za nanotehnologiju u sklopu projekta MONITORIS3

U organizaciji portugalske Sjeverne regije od 2. i 3. listopada u Portu održan je partnerski sastanak projekta MONITORIS3 na kojemu su kao predstavnice Regionalne agencije DUNEA sudjelovale više stručne suradnice za pripremu i provedbu EU projekata Iva Pozniak i Olja Ljubišić.

Na sastanku je Ljubišić predstavila nacrt Akcijskog plana za praćenje provedbe Strategije pametne specijalizacije i inovacija u EU projektima Dubrovačko-neretvanske županije, općina i drugih javno pravnih tijela Županije, a Pozniak primjere dobre prakse korištenja suvremene tehnologije za upravljanje otpadom s posebnim naglaskom na otpadom u moru.

U sklopu partnerskog sastanka, organiziran je studijski posjet Međunarodnom iberskom laboratoriju za nanotehnologiju INL u Bragi kojim upravljaju Španjolska i Portugal pod međunarodnim pravnim okvirom kako bi se provodila interdisciplinarna istraživanja te razvila i upotrijebila nanotehnologija za dobrobit društva. Tim stručnjaka iz više od 30 zemalja zaposlenih u INL-u razvija tehnologiju za skladištenje energije, primjenu umjetne inteligencije i kvantne mehanike.

Cilj projekta MONITORIS3 je razmjena iskustava u praćenju provedbe Strategije pametne specijalizacije u europskim regijama i primjera dobre prakse. Nositelj projekta je Inovacijska agencija Galicije (GAIN), a uz Regionalnu agenciju DUNEA, kao projektni partneri sudjeluju portugalska Nacionalna inovacijska agencija i Komisije za koordinaciju i razvoj Regije Sjever, Regionalna razvojna agencija Regije Zapadna Rumunjska, Odjel za istraživanje i inovacije Regije Veneto te Vijeće Regije Norland.

Projekt MONITORIS3 vrijedan je 1.395.103 eura, dok je proračun Regionalne agencije DUNEA 160.138 eura, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Transnacionalni program Europa osigurano je 85 posto sredstava proračuna. Nositelj projekta je Inovacijska agencija Galicije i trajat će do prosinca 2021.