Predstavnice DUNEA-e sudjelovale na konferenciji o pametnoj specijalizaciji u Padovi

U sklopu projekta Monitoris3, u Padovi, 18. i 19. lipnja u organizaciji Odjela za istraživanje i inovaciju Regije Veneto održala se konferencija „Strategija pametne specijalizacije: status provedbe i europske perspektive„ na kojoj su sudjelovale kao predstavnice Regionalne agencije DUNEA voditeljica odjela za pripremu i provedbu EU projekata Franica Miloš i viša stručna suradnica za pripremu i provedbu EU projekata Olja Ljubišić.

Konferencija je održana u najstarijem europskom Sveučilišnom botaničkom vrtu iz 1545. godine koji je od 1997. na UNESCO-vu popisu svjetske baštine. Istraživanje svojstava biljaka i testiranje njihove primjerne u farmaciji, medicini i tekstilnoj industriji jedni su od najstarijih primjera pametne specijalizacije tj. povezivanja znanstvenog i privatnog sektora.

Sudionici projekta, osim stručnog vođenja botaničkim vrtom, u sklopu konferencije, imali su priliku upoznati startup i spin off tvrtke primjere dobre prakse iz Regije Veneto na polju robotike, zračno-svemirskog prostora, nano-satelita, 3D printanja.

Isto tako, održaj je projektni sastanak Monitoris3 na kojemu se raspravljalo o izradi šest akcijskih planova za implementaciju primjera dobre prakse i regionalno praćenje provedbe Strategije pametne specijalizacije. Akcijski planovi za svaku regiju bit će pripremljeni do kraja godine, a već početkom 2020. kroz drugu fazu projekta započinje njihovo provođenje. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji, akcijski plan će se odnositi na praćenje Strategije pametne specijalizacije kroz uspostavu regionalnih centara kompetentnosti (Centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu i Centar kompetencija za agrume).

Cilj projekta Monitoris3 je razmjena iskustava u praćenju provedbe Strategije pametne specijalizacije u europskim regijama i primjera dobre prakse. Nositelj projekta je Inovacijska agencija Galicije (GAIN), a uz Regionalnu agenciju DUNEA, kao projektni partneri sudjeluju portugalska Nacionalna inovacijska agencija i Komisije za koordinaciju i razvoj Regije Sjever, Regionalna razvojna agencija Regije Zapadna Rumunjska, Odjel za istraživanje i inovacije Regije Veneto te Vijeće Regije Norland.

Projekt Monitoris3 vrijedan je 1.395.103 eura, dok je proračun Regionalne agencije DUNEA 160.138 eura, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Transnacionalni program Europa osigurano je 85 posto sredstava proračuna. Nositelj projekta je Inovacijska agencija Galicije i trajat će do prosinca 2021.