Predstavnici Centra za istraživanje i promociju japanskih otoka na sastanku u Županiji

Pročelnik Upravnog odjela za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Ivo Klaić i viša savjetnica Ivna Šuljak održali su u srijedu sastanak s predstavnicima Centra za istraživanje i promociju japanskih otoka na čelu s Mr. Takuya Matsuura.

Na sastanku su gosti upoznati s povijesnim, kulturnim i gospodarskim značajkama Dubrovačko-neretvanske županije te turizmom kao najvažnijom privrednom granom.
Također, predstavljene su i buduće aktivnosti u očuvanju i razvoju turizma kao naše najvažnije grane s osobitim naglaskom na razvoj turizma u ruralnom dijelu Županije, uz značajne poljoprivredne potencijale.

Pročelnik Klaić naveo je gospodarske značajke Dubrovačko-neretvanske županije s osobitim naglaskom na potrebu razvoja prometne povezanosti te potrebu jačanja bolje povezanosti s dalekim istokom s čijeg tržišta je broj posjetitelja svake godine znatno veći. Goste iz Japana zanimali su statistički podaci posjeta Županiji, gradovima Dubrovnik, Korčula i drugima, te osobito na koji način na njih kao kulturna dobra utječu brojni turisti. Predstavnici Županije naveli su niz razmatranja koji doprinosi optimalnom broju posjetitelja te tendenciju Županije za disperzijom broja turista u turističko kulturni te ruralni dio Županije, osobito preko grada Korčule, doline Neretve, Pelješca, Dubrovačkog primorja, Konavala i naravno otočnog dijela Županije.

Gosti iz Japana zahvalili su na prijemu te predstavili iskustva japanskih otoka kao dijela atraktivne cjelogodišnje ponude, te je tom prilikom primijećen niz sličnosti u sklonostima, obrascima i modalitetima same turističke ponude kao i posjetitelja. Jedna od njih su i svojevrsni japanski zakoni koji uređuju otočni dio zemlje u svrhu selektivnog razvoja otoka uklopljenih u opći gospodarski razvoj, što je slična postavka hrvatskom zakonu o otocima, otočnom proizvodu te nizu aktivnosti i mjera u našem društvu koji se tiču razvoja otoka.