Preminula jedna osoba, nema novozaraženih, a jedna osoba izliječena

Od koronavirusa preminula je 74-godišnja korisnica privatnog doma za starije osobe u Pločama, što je četvrti smrtni slučaj od početka pandemije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, izvijestio je u četvrtak županijski stožer civilne zaštite.

Župan Nikola Dobroslavić izrazio je sućut obitelji preminule te istaknuo kako je epidemiološka slika dobra.

”Od poslanih 68 uzoraka nemamo niti jednog novog pozitivnog”, rekao je Dobroslavić.

Načelnik Stožera civilne zaštite DNŽ Joško Cebalo istaknuo je kako je i dalje ukupno stotinu zaraženih, a od početka pandemije na analizu je poslano 1075 uzoraka.

”Hospitalizirane su 32 osobe pozitivne na koronavirus, od toga 22 osobe u OB Dubrovnik i deset u studentskom domu. U protekla 24 sata ozdravila je još jedna osoba”, rekao je Cebalo.

Ravnatelj dubrovačke bolnice dr. Marijo Bekić rekao je kako je preminula 74-godišnjakinja bila hospitalizirana 10. travnja i liječila se na Odjelu za infektologiju te je bila u skupini stabilnijih pacijenata pa nije bila na respiratoru niti intubirana, osim u pokušaju reanimacije.

”Pacijent u Regionalnom respiratornom centru Križine pri KBC-u Split i dalje je u nepromijenjenom općem stanju na respiratoru i intubiran. U samoizolaciji su jedan bolnički liječnik i jedna medicinska sestra, koji su od ranije pozitivni na koronavirus, kao i jedan inženjer radiologije. Nastavno na pitanja od jučer, 431 658 je telefonski broj na Zaraznom odjelu na koji se mogu dobiti informacije između 14 i 15 sati o stanju pacijenata. Također u isto vrijeme 431 644 je telefonski broj jedinice intenzivnog liječenja za informacije o onima koji su oboljeli na tom odjelu. Što se tiče studentskog doma, od 14 do 16 sati broj je 091 431 7241 za informacije o onima koji su tamo smješteni”, rekao je Bekić.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić rekao je kako već drugi dan nema novozaraženih u županiji, a još jedna je osoba ozdravila te ih je sada ukupno deset.

”Ukupno već pet dana u županiji nema zabilježene cirkulacije virusa u populaciji, ako se izuzmu slučajevi u domovima za starije osobe te obiteljima djelatnika domova.Testiramo popriličan broj ljudi i već pet dana u zajednici su svi negativni. To ne znači da virusa nema. I dalje trebamo biti na oprezu. Daleko smo od slavlja, ali imamo relativno dobru situaciju. U izolaciji ili samoizolaciji je 528 osoba“, istaknuo je Lakić.

Načelnik PU DN Ivan Pavličević je naglasio kako u posljednja 24 sata nije bilo kršenja mjera samoizolacije.