PROJEKT BLUEMED Organiziran okrugli stol „Bluemed – od europske suradnje do lokalne zajednice“

Razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA organizirala je okrugli stol pod nazivom „Bluemed – od europske suradnje do lokalne zajednice“ koji se održao u vijećnici Općine Konavle u Cavtatu, u sklopu Europskog dana suradnje.

Europski dan suradnje organizira se s ciljem promocije međunarodnih projekata programa INTERREG, njihovih aktivnosti koje povezuju europske organizacije, regije i stanovnike. Regionalna razvojna agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA provodi projekte iz spomenutog programa kako bi s partnerima iz drugih zemalja kroz razmjenu iskustva i realizacijom konkretnih aktivnosti doprinijela rješavanju lokalnih pitanja i promociji Dubrovačko-neretvanske županije.

Cilj okruglog stola bio je predstaviti projekt Bluemed – Planiranje/ispitivanje/upravljanje podvodnim muzejima, ronilačkim parkovima i centrima za promicanje znanja s ciljem razvoja održivog turizma i promocije Plavog rasta u obalnom području i otocima Mediterana, suradnju između hrvatskih, španjolskih, grčkih, talijanskih i ciparskih partnera, značaj projekta za lokalnu zajednicu, kao i kulturno bogatstvo koje se krije ispod površine Jadrana.

Okruglom stolu su sudjelovali arheolog dr. sc. Domagoj Perkić iz Arheološkog muzeja Dubrovnik i Jelena Beželj iz Muzeja i galerija Konavala, Stjepan Rezo iz Regionalne agencije DUNEA te Goulas Apostolis, predstavnik Regionalne razvojne ustanove Regije Tesalija iz Grčke.

Zajednički izazov zemalja Mediterana je arheološko bogatstvo koje se nalazi ispod površine mora i valorizacija kao i prezentacija na kopnu. U sklopu projekta BLUEMED četiri pilot područja u Italiji, Grčkoj i Hrvatskoj bit će istražena, ispitana i organizirana kao podvodni muzeji uz promociju u sklopu postojećih muzeja. Tako će u Muzeju u Pridvorju biti uređena multimedijalna prostorija koja će posjetiteljima predstaviti cavtatsko podmorsko bogatstvo.

Projekt BLUEMED sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupan proračun projekta je 2.797.549,00 eura, a osigurano je 85 posto sredstava proračuna odnosno 2.377.916,65 eura.