Projekt CO-EVOLVE predstavljen Uniji za Mediteran

U sklopu projekta CO-EVOLVE u Uniji za Mediteran u Barceloni održan je sastanak projektnih partnera i edukacija o provedbi integriranog upravljanja obalom na kojem su sudjelovali predstavnici Regionalne agencije DUNEA i Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije.

Na sastanku projekta čiji je cilj podizanje svijesti, analiza i promicanje suradnje različitih ljudskih aktivnosti i prirodnih sustava u obalnim područjima s viskom stopom turizma i/ili visokim turističkim potencijalom, koji se suočavaju s učincima klimatskih promjena, Ivana Prce, Regionalna agencija DUNEA predstavila je napredak na pilot području u dolini Neretve.

U suradnji sa Zavodom za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije i vanjskim stručnjacima izradit će katastarska podloga kako bi napušena sela u okolici Ploča mogla revitalizirati, a time smanjiti utjecaj turizma na Neretvu i priobalna mjesta.

Zbog metodologije rada i važnosti za Mediteran, projekt CO-EVOLVE izabran je za primjer prema kojem će se voditi projekt Med Coast for Blue Growth kojemu su 43 zemlje Unije za Mediteran dale svoju posebnu oznaku i suglasnost za provođenje i promoviranje integriranog modela upravljanja obalom i na južnoj strani Mediterana. U sklopu sastanka, organiziran je i posjet Pomorskom muzeju Barcelone sa stručnim vođenjem.

Projekt punog naziva „Promicanje ko-evolucije ljudskih aktivnosti i prirodnih sustava za razvoj održivog obalnog i pomorskog turizma“ vodi Regija Istočne Makedonije i Trakije iz Grčke uz partnere iz međunarodnih europskih institucija (Conference of peripheral maritime regions of Europe, Priority Actions Programme Regional Activity Centre) te iz Grčke (Region of East Macedonia and Thrace, University of Thessaly), Italije (National Research Council – Institute of Marine Sciences, Emilia-Romagna Region, IUAV University of Venice, Po Delta Park Veneto Region Authority), Španjolske (FEPORT – Port Institute for Studies and Cooperation of the Valencia Region), Francuske (Department of Herault) i Hrvatske. Uz Regionalnu razvojnu agenciju DUNEA-u, hrvatski partner na projektu je Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije.

Proračun projekta je tri milijuna eura, dok je budžet Regionalne agencije DUNEA 215.000 eura, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Interreg MED Programme sufinancira se 85 posto odnosno 2.559.000 eura. Projekt CO-EVOLVE se provodi od studenog 2016. do studenog 2019. godine.

Project co-financed by the European Regional Development Fund.

Impression