Projekt URBAN-WASTE: Radionica zajednice prakse pilot područja Dubrovačko-neretvanske županije

U organizaciji Regionalne razvojne agencije DUNEA-e, kao dio aktivnosti projekta URBAN-WASTE, u hotelu Adria, održana je radionica na temu podizanja razine svijesti o važnosti preveniranja i upravljanja otpadom.

Riječ je o projektu punog naziva ”Urbane strategije gospodarenja otpadom u turističkim gradovima”, finaciranog od strane Europske komisije kroz program Horizon 2020. Događaju su prisustvovali članovi Zajednice prakse projekta za pilot područje Dubrovačko-neretvanske županije, nastavno na okrugle stolove održane u Dubrovniku i Metkoviću u svibnju ove godine.

Tema sastanka bile su potrebe u gospodarenju otpadom na području Dubrovačko-neretvanske županije iz perspektive lokalne vlasti, turističke industrije i organizacija civilnog društva s glavnim fokusom na formiranje projektne liste mjera za gospodarenje otpadom za naše pilot područje, koje su ujedno realne za provedbu.
Prisutne je uvodno pozdravila direktorica RRA DUNEA Melanija Milić, ideju Zajednice prakse je u ime DUNEA-e predstavila koordinatorica Zajednice prakse Ivana Prce, dok je detaljne prijedloge mjera predstavila voditeljica projekta za našu županiju, Iva Pozniak.

Mjere kao dio Akcijskog plana, koji će izraditi jedan od stručnih partnera projekta – ORDIF (Regionalni opservatorij za otpad regije Ile de France), usmjerene su uglavnom na edukacije i podizanje razine svijesti lokalnog stanovništva i posjetitelja te će se provoditi u suradnji s članovima Zajednice prakse – jedinicama lokalne samouprave, turističkim zajednicama, komunalnim društvima i ekološkim udrugama.
Mjere koje će se provoditi, kao i završni Akcijski plan, bit će predstavljen javnosti u veljači 2018. godine.
Sve novosti možete pratiti na web stranici DUNEA-e kao i na projektnoj web stranici www.urban-waste.eu.