Putevi maslinovog ulja – zajednička turistička ponuda Mediterana

Završna konferencija projekta Well Olive održana je 18. i 19. srpnja u Kalamati, u Grčkoj., a sudjelovale su i predstavnice DUNEA-e, kao jednog od partnera na ovom EU projektu.

Domaćin konferencije ”Odgovorni turizam i održivo upravljanje turističkim destinacijama” bio je grčki partner, udruga ”The Route of the Olive Tree” koja intenzivno radi na razvoju tematskih ruta povezanih s maslinovim uljem. Udruga je vrlo aktivna, prepoznata od lokalne zajednice, s kojom skupa radi na daljnjem unapređenju ovog oblika turizma. Tako je na konferenciji održana prezentacija njihovog rada i mogućnosti transnacionalne suradnje kroz zajedničke turističke rute, gdje bi se Hrvatska ”prodavala” zajedno s primjerice Grčkom i Italijom kao ”mediteranski turistički proizvod”.

 

I ostali partneri, iz Francuske, Italije, Španjolske, Bugarske i Finske predstavili su svoje projektne aktivnosti, a DUNEA je, između ostalog, imala prezentaciju na temu ”Razvoj ruralnog turizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji”.

 

Dan prije finalne konferencije održan je i zadnji partnerski sastanak na kojem se govorilo o završenim aktivnostima. Kod nas je, tako, u sklopu projekta, u prosincu prošle godine, održan Experience Lab (XLab), nekonvencionalna radionica iz područja kreiranja, upravljanja  i inovativnih oblika promocije turističkih ponuda koje nude dodatni doživljaj. Bila je fokusirana je na kulturu i tradiciju maslinovog ulja, a namijenjena pružateljima usluga u turizmu, turističkim agencijama, donositeljima odluka i studentima te besplatna zapolaznike. U siječnju ove godine u Dubrovniku se ugostiteljima predstavilo pet uljara s Korčule, koji za sada jedini nose EU zaštićenu oznaku izvornosti i zemljopisnog podrijetla “Korčulansko maslinovo ulje”, a upravo oni bili su glavni protagonisti u pričama španjolske blogerice i talijanskog snimatelja koji su, također u sklopu projekta, u lipnju boravili na Korčuli i promovirali turizam ovog otoka.

 

 

Projekt ”WELL-O-LIVE – Europskim putevima maslina do opuštanja i zdravlja”, koji završava koncem srpnja, financiran iz COSME programa Europske unije, bio je usmjeren na razvoj odživog transnacionalnog proizvoda ruralnog turizma, uključujući zdravstvene i kulturne aktivnosti, biciklističke i pješačke ture, degustacije vina i hrane, na bazi ponude maslina i maslinovog ulja. U budućnosti se želi povećati raznovrsnost i promicanti kvaliteta i inovativnost u turističkoj ponudi, poboljšati suradnja na europskoj razini potičući sudjelovanje malih i srednjih poduzeća u turizmu i partnerstva između turistički povezanih dionika te razvijati i širiti inovativni poslovni model za upravljanje turističkim proizvodima.