Radionica za proizvođače mandarina o implementaciji zaštite izvornosti

Neretvanska mandarina prošle je godine dobila zaštićenu oznaku izvornosti. Tim je povodom Regionalna razvojna agencija DUNEA, 9. ožujka 2016., za proizvođače mandarina organizirala radionicu o implementaciji zaštite izvornosti ”Neretvanske mandarine”, koja se očekuje ove godine. Na radionici, održanoj u Opuzenu, prezentiran je postupak ulaska proizvođača u zaštitu izvornosti. Predavač je bio Josip Tutavac koji je objasnio kako certifikacijski postupak uključuje i kontrolu na terenu.

O svojstvima mandarine koja može ući u postupak govorio je autor specifikacije proizvoda za zaštitu oznake izvornosti Dragan Crnomarković. Upozorio je ovom prilikom i na opasnost da se dobivena markica ukine ukoliko u sustav ne uđe dovoljno proizvođača koji bi proizvode sa zaštićenom oznakom plasirali na tržište.

Regionalna razvojna agencija DUNEA i Dubrovačko-neretvanska županija trenutačno rade na pripremi Centra kompetencije za agrume, sa sjedištem u Neretvi. Projekt se vezuje na Strategiju pametne specijalizacije RH i vrijedan je gotovo dvadeset milijuna kuna, izvjestila je okupljene proizvođače mandarina direktorica DUNEA-e Melanija Milić te ih upoznala s aktivnostima koje se planiraju provesti kroz ovaj projekt.