Stonski maraton kao dio Zero Waste Blue projekta

Dubrovačko-neretvanska županija uključila je Ston Wall Marathon u EU projekt Zero Waste Blue kao pilot događanje koje se implementira u okviru programa INTERREG Italija-Hrvatska. Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Jelena Dadić i članica projektnog tima Luna Polić Barović bile su nazočne ove nedjelje 22. rujna u Stonu gdje su se održale tri utrke – jedna za građane duljine 4 km, te utrke od 15 km i 42 km, sve kao dio sportske manifestacije Ston Wall Marathon 2019. Pročelnica Dadić dodijelila je nagrade najboljim muškim trkačima u utrkama na 4km i 15 km.

Uz financijsku podršku Županije, ove godine su se koristili biorazgradivi proizvodi i ekološka rješenja, primjerice na utrci nije bilo plastičnih čaša ni boca već su one zamijenjene čašama od biorazgradivog materijala i koristila se voda iz vodovoda u velikim bocama. Sve mjere i aktivnosti dio su Zero Waste Blue projekta koji kao jedan od partnera provodi Dubrovačko-neretvanska županija i čiji je glavni cilj analiza negativnih učinaka prilikom organizacije sportskih eventa te zaštita i promocija prirodne i kulturne baštine kroz sportsko-rekreativne manifestacije.

Projekt Zero Waste i kapitalizira svoga prethodnika te proširuju ‘ideju’ Zero waste-a prilikom organizacije raznih manifestacija. Zahvaljujući ovom projektu Ston Wall Marathon uz pozitivne utjecaje na promociju destinacije te zdravlje ljudi, dobiva i ekološku komponentu jer se smanjuju negativni utjecaji na okoliš prilikom organizacije manifestacije.

Proteklog vikenda Ston je još jednom dokazao da je atraktivna destinacija koja privlači trkače iz različitih dijelova Europe i svijeta pa je tako ovogodišnja utrka vidjela trkače iz Hrvatske, Hong Konga, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Švedske i iz brojnih ostalih zemalja. Trčanje po Stonskim zidinama pravi je izazov i za one koji su u najboljoj kondiciji, što ovu utrku čini stvarno posebnom.

Organizator utrke je Udruga Biseri Hrvatske čiji je cilj promocija hrvatskih prirodnih ljepota. Uz podršku Dubrovačko-neretvanske županije utrka nije samo ekskluzivni događaj već su ove godine organizatori testirali Zero waste metode na sportskom događanju u kojem sudjeluju maratonci iz cijeloga svijeta.

Inače, kroz ovaj projekt provodi se i ”Metkovska skalinada”, međunarodna utrka duga kilometar i pol (538 skalina) na kojoj sudjeluje više stotina natjecatelja iz nekoliko zemalja