Svečanom svetom misom završeno obilježavanje 300. obljetnice Župe sv. Ilije proroka u Metkoviću

Svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Metkoviću koje je predvodio nadbiskup i metropolit splitsko-makarski mons. Marin Barišić, a kojem su nazočili župan Nikola Dobroslavić i zamjenica Žaklina Marević, danas je završilo desetodnevno obilježavanje 300. obljetnice Župe sv. Ilije proroka.

Tijekom proteklih deset dana u Župi sv. Ilije proroka brojnim događanjima obilježen je ovaj veliki jubilej, a sinoć je u Gradskom kulturnom središtu Metković održana i Svečana akademija, kojoj je nazočila zamjenica župana Žaklina Marević.

Zamjenica župana je tom prilikom, čestitajući svim župljanima ovu veliku obljetnicu, istaknula kako se ovom obljetnicom obilježava i tri stoljeća identiteta grada, jer je kroz dugu, ponekad tešku i raznoliku povijest našeg kraja ova župa uvijek bila temelj, čuvar identiteta i oslonac u teškim vremenima.
„Vrijednosti koje su se kroz protekla tri stoljeća zajednički gradile u Župi sv. Ilije utkane su u naše živote, obogaćuju nas i cijelu zajednicu i zato su neprocjenjive. Neke od njih su doista i posebne i po njima nas i prepoznaju, kao što su Žudije Župe sv. Ilije, najstarije žudije u Hrvatskoj, a vrijedno je i spomenuti naše mlade, našu Framu, veliki i mali zbor, mlade glazbenike, čitače, Čevrtalje i sve one koji doprinose zajedništvu naše Crkve, na čiji rad smo izuzetno ponosni. I zato mi je doista iznimno drago što ste vi, cijenjeni fra Ante, zajedno sa svojim suradnicima prepoznali vrijednost ovog jubileja”, kazala je zamjenica župana. Čestitajući na ovoj značajnoj obljetnici, ali i bogatom programu obilježavanja tri stoljeća župe, zamjenica Marević je izrazila želju da se i u budućnosti zajednički nastavi s očuvanjem vrijednosti koje su u protekla tri stoljeća izgrađene, a s vjerom da će ih i nadalje na ovim čvrstim temeljima graditi i nove, mlade generacije.

Pozdravne riječi uputio je župnik fra Andrija Bilokapić, o povijesti Župe sv. Ilije govorio je don Mato Brečić, a čestitke su uputili i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan te nadbiskup i metropolit splitsko-makarski mons. Marin Barišić. Svečana akademija okupila je velik broj župljana, ali i visokih uzvanika, među kojima je bio i nadbiskup mons. Marin Vidović, naslovni biskup Nina i apostolski nuncij te župnici i svećenici iz svih neretvanskih župa.