Svi djelatnici i korisnici Doma za starije u Pločama zaraženi, nalazi iz Doma Dubrovnik zasada negativni

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji  je sedam novozaraženih osoba, od kojih još pet u domu u Pločama te po još jedna iz Konavala i iz Slivnoga u dolini Neretve pa je sad ukupan broj pozitivnih 92, izvijestio je u subotu županijski stožer civilne zaštite.

Župan Nikola Dobroslavić naveo je kako je situacija ozbiljna te je istaknuo kako ima sedam novih pozitivnih na koronavirus što znači da ih je ukupno 92.

”Provodimo sve potrebne radnje i time pridonosimo uspjehu borbe protiv koronavirusa. Još uvijek je nužno pridržavati se svih propisanih mjera. Nadamo se da ćemo uspjeti obuzdati širenje epidemije, čekamo još nalaza iz Zagreba’’, kazao je Dobroslavić.


Načelnik županijskog stožera Joško Cebalo rekao je kako je, s današnjom potvrdom pet novozaraženih, sada pozitivno svih osamnaest testiranih iz Doma u Pločama, dvanaest korisnika i šest djelatnika.

”Jučer su uzeti brisevi svih korisnika i djelatnika doma u Dubrovniku, a zasad imamo dvanaest negativnih nalaza kod djelatnika, dok ostale čekamo“, naveo je Cebalo te dodao kako je od početka testiranja na analizu poslano 866 uzoraka.


Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić rekao je kako su uzorke u dubrovačkom Domu za starije osobe najprije uzimali djelatnici Doma zdravlja, a potom i dubrovačke bolnice te kako je nakon inicijalne epidemiološke obrade odlučeno da se testiraju svi korisnici i djelatnici Doma.

Ravnatelj dubrovačke bolnice dr. Marijo Bekić naveo je kako je hospitalizirano 31 pozitivnih, od kojih 19 na Odjelu za infektologiju, četiri na odjelu za intenzivno liječenje i nitko nije intubiran, a osam u izdvojenom objektu dubrovačkog studentskog doma.

Jedna osoba je i dalje u regionalnom respiratornom centru Križine na KBC Split i intubirana je, a pacijent u Kliničkom centru „Fran Mihaljević“ u Zagrebu je dobrog općeg stanja.

”Osobe iz Doma u Pločama smještene su u bolnici zbog svog težeg stanja, dok je djelatnica zbog blaže slike u studentskom domu. Četiri korisnika dubrovačkog doma su također hospitalizirana, a jednom je potvrđen koronavirus“, rekao je Bekić. Dodao je kako su izliječene još dvije osobe, 58-godišnjak i 74-godišnjakinja, pa ih je sad ukupno četiri.


Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako blagdani protječu bez sigurnosnih problema, a preko graničnih prijelaza prošao je neznatan broj vozila.

U Dubrovnik je stigla pošiljka od 55000 maski, koje će danas i sutra biti proslijeđene zdravstvenim ustanovama.