Svi nalazi od ponedjeljka negativni, nema novozaraženih

Nema novozaraženih koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a svih 65 uzoraka poslanih na analizu u ponedjeljak su negativni, izvijestio je u utorak županijski stožer civilne zaštite.

”Stojimo zasad odlično. Uz borbu za očuvanje zdravlja, posebno onih najranjivijih, moramo razmišljati o gospodarstvu. Ako se ono uruši, neće nam biti zadovljstvo pobijediti pandemiju stoga se s nacionalne razine najavljuje olakšavanje mjera. Ipak ćemo pričekati, a sva olakšanja moraju biti dobro promišljena. Imamo odgovorne građane i mislim da ćemo naći mjeru olakšavanja mjera i pokretanja gospodarstva uz očuvanje ovakve epidemiološke slike”, rekao je župan Dobroslavić.

Načelnik Stožera Joško Cebalo istaknuo je kako je od početka pandemije na analizu poslano 1409 uzoraka, a naveo je i količine opreme koje su preko županijskog Stožera isporučene zdravstvenim i drugim ustanovama na području naše županije.

”Od početka pandemije je u Dubrovačko-neretvansku županiju stiglo 99 400 kirurških maski, 92 tisuća rukavica, 8500 nazuvaka, 1800 kirurških ogrtača, 1300 zaštitnih odjela, 3500 platnenih maski, 1000 zaštitnih kapa, 950 naočala, 900 FPP2 maski, 400 vizira te 250 zaštitnih ogrtača. Sve je to raspodijeljeno, želim se zahvaliti svima koji su nam pomogli donacijama ili na bilo koji drugi način”, rekao je Cebalo.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić naveo je kako je među 110 zaraženih njih 57 muškog, a 53 ženskog spola. Zaraženi su prosječno stari 56 godina, u rasponu godina od 8 do 93, a najviše, njih 24, je u dobnoj skupini od 50 do 59 godina.

”Po mjestu oboljenja prednjači Dubrovnik s 28 zaraženih, uz još sedam u Domu za starije Dubrovnik, a potom Konavle s 26, Ploče 8 uz još 18 u Domu za starije Ploče, Trpanj 5, Kula Norinska 4, Župa Dubrovačka 2 uz 4 u Centru za rehabilitaciju Josipovac, Slivno 2, Opuzen 2, Vela Luka 1 te Metković 1 uz 2 u Domu za odrasle u Metkoviću”, rekao je Lakić.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić naveo je kako je u dubrovačkoj bolnici hospitalizirano 26 pozitivnih na COVID-19.

”Njih 17 je na Odjelu za infektologiju, jedan na Odjelu za intenzivno liječenje i intubiran je, a osam u izdvojenom objektu dubrovačkog studentskog doma. Jedna je osoba još uvijek smještena u Regionalnom respiratornom centru Križine pri KBC-u Split”, rekao je Bekić.

Načelnik PU DN Ivan Pavličević naveo je kako je zabilježeno novo kršenje mjere samoizolacije i ukupno ih je sada 19, a pod mjerom samoizolacije je 530 stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije.
”Nakon uvođenja zona unutar kojih nisu potrebne e-Propusnice, policija je uspostavila nove punktove kontrole, a to su Ston, Karamatići (na ulazu i izlazu s autoceste A1), Korčula – Dominče i Vela Luka (u vrijeme dolazaka trajekta), Čarapine – Nova Sela te međunarodni cestovni granični prijelazi Zaton Doli i Klek”, rekao je Pavličević.