Treći dan bez novozaraženih koronavirusom

Dubrovačko-neretvanska županija bilježi treći dan bez novozaraženih te je i dalje ukupan broj pozitivnih stotinu, a tri su osobe ozdravile te ih je sad ukupno trinaest, izvijestio je u petak županijski stožer civilne zaštite.
”Nemamo novozaraženih. Ostajemo na broju 100, ali se još uvijek ne smijemo opustiti. Stanje je epidemiološki pod kontrolom, ali naravno podložno promjenama”, rekao je župan Dobroslavić.

Načelnik Stožera Joško Cebalo istaknuo je kako je ukupno na analizu poslano 1108 testova.

”I dalje smo na 100 pozitivnih, a svi jučer poslani uzorci, njih 33 su negativni. Također jutros je dostavljena zaštitna oprema i upravo je u tijeku distribucija prema svim ustanovama. Osvrnuo bih se na pitanje prehrane vanjskih korisnika Doma za starije i nemoćne. Riječ je o 50-ak korisnika. Zahvaljujem svim volonterima koji su pomogli nakon nužne odluke o zabrani pripremanja hrane u Domu i njezinog iznošenja. Zahvaljujem zakladi Blaga djela koja je i ranije pomagala naše sugrađane te to i sada radi”, istaknuo je Cebalo te dodao kako u posljednjih 24 sata imamo još tri izliječene osobe te ih je ukupno 13.

Ravnatelj ZZJZ DNŽ Mato Lakić rekao je kako su ove brojke ohrabrujuće te pokazuju kako se ide u dobrom smjeru.

”Riječ je o respiratornoj bolesti koja se prenosi kapljičnim putem. Ove bolesti se lagano prenose i zato su mjere jako bitne. Ako prekinemo s mjerama, asimptomatski kliconoše mogu dalje širiti bolest. Zahvaljujem svim djelatnicima Zavoda za javno zdravstvo jer su se svi stavili na raspolaganje u borbi protiv COVID-19 infekcije”, rekao je Lakić.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić istaknuo je kako su u dubrovačkoj bolnici hospitalizirana 32 pozitivna na Covid-19, od kojih 20 na Odjelu za infektologiju, dva na Odjelu za intenzivno liječenje i na respiratoru su ali nisu intubirani, a deset u izdvojenom objektu dubrovačkog studentskog doma.

”Pacijent u Regionalnom respiratornom centru Križine pri KBC-u Split i dalje je u nepromijenjenom općem stanju na respiratoru i intubiran. Nema zaraženih koronavirusom među osobljem dubrovačke bolnice, a niti jedan djelatnik OB Dubrovnik nije u samoizolaciji”, rekao je ravnatelj Bekić te se zahvalio svima, kako fizičkim tako i pravnim osobama koje su donacijama pomogle u ovim teškim vremenima.


Pod mjerom samoizolacije je 513 osoba, a broj kršenja samoizolacije je i dalje 18. Karantena u dubrovačkom studentskom domu je prazna.

Načelnik PUDN Ivan Pavličević istaknuo je kako će tijekom vikenda policija pojačano nadzirati mjesta javnih okupljanja te osobe u samoizolaciji.