Tri nova slučaja COVID-19 infekcije u Pločama

Prema posljednjim dostupnim informacijama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupna brojka zaraženih koronavirusom je 67. Tri nova slučaja zaraze zabilježena su u Pločama, a riječ je o kontaktima unutar iste obitelji.

Župan Dobroslavić je kazao kako je situacija zasada zadovoljavajuća, no kako se i dalje moramo pridržavati propisanih mjera.

”Sad nam dolazi Uskrs i to vrijedi i za blagdane. Možemo ga proslaviti i uz poštovanje zahtjeva struke, a tako ćemo pobijediti. Moram napomenuti i kako su se počeli uzimati uzorci na nekoliko punktova diljem županije, a osposobljen je i helikopter za prijevoz bolesnika u slučaju potrebe”, rekao je župan Dobroslavić.

Načelnik stožera Joško Cebalo rekao je kako je 613 uzoraka na analizu ukupno poslano od početka epidemije, a 35 rezultata se čeka. Naznačio je kako su dvije osobe u karanteni, ali u Studentskom domu.

”Osoba koja je bila u Kuparima je sad u Studentskom domu, a još jedna je noćas stigla. Zgrada u Kuparima je spremna za prihvat, ali je nećemo koristiti zbog racionalizacije ljudi i sredstava. Brisevi se uzimaju u Metkoviću, a danas je testiranje započeto u Domu zdravlja Korčula te u Domu zdravlja Dubrovnik”, rekao je načelnik Cebalo te iznio odgovor na jedan od upita s prethodne konferencije za medije o osobama s područja županije koje su nedavno zrakoplovima vraćene u Hrvatsku.

”Ukupno je osam osoba došlo na područje županije, od toga su tri osobe iz Dubrovnika, jedna osoba iz Župe, Orebića i Korčule te dvije osobe iz Blata”, rekao je Cebalo.

Odgovarajući na novinarski upit načelnik Cebaloje istaknuo kako je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na kraju ožujka 2020. evidentirano je 6.276 nezaposlenih osoba što je porast od 5,4% u odnosu na ožujak 2019.godinu. Na području grada Dubrovnika na kraju ožujka 2020. evidentirano je 1.819 nezaposlenih osoba, dok je krajem ožujka 2019. godine u evidenciji bilo evidentirano 1.471 nezaposlenih osoba.

”HZZ – Područni ured Dubrovnik je do kraja dana 06.04.2020. zaprimio više od 1.400 zahtjeva za potporu za očuvanje radnog mjesta za poslodavce pogođene učincima koronavirusa na poslovanje. Potpora je zatražena za 5.400 radnika”, istaknuo je Cebalo.

Ravnatelj Bekić je kazao kako je 14 pacijenata hospitalizirano, osam ih je u bolnici, a šest njih u studentskom domu. Svi su stabilno, nitko nije na intenzivnom odjelu.

”Pacijenti koji su u Splitu, njih tri nisu više intubirana i dva se vraćaju u OB Dubrovnik na liječenje, jedan pacijent je u Zagrebu a još jedan ostaje u Splitu. Pet liječnika i deset medicinskih sestara su u samoizolaciji i jedan djelatnik nemedicinskog osoblja, a nekima ovaj vikend ističe ta propisana odluka”, rekao je ravnatelj Bekić.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić kazao je kako su tri nove zaražene osobe iz Ploča, a od 31. ožujka su u izolaciji. Jedna je osoba njegovateljica u privatnom domu za starije u Pločama.

”Stalno smo u kontaktu s domovima za starije i jako brinemo za to. Osoba iz doma u Pločama je bila u samoizolaciji, ali uzeli smo iz predostrožnosti uzorke nekoliko osoba koji su imali simptome koji mogu lako i upućivati na njihova prijašnja zdravstvena stanja, ”, rekao je Lakić.

Načelnik policije Ivan Pavličević istaknuo je kako se mogu elektroničkim putem podnositi zahtjevi za dokumente, a građani će dobivati poruke da mogu preuzimati dokumente kako se ne bi stvorila gužva.