Tri nova slučaja koronavirusa, ukupno 17 zaraženih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji potvrđena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, a 32 nalaza negativna. Riječ je o nalazima uzoraka koji su poslani u subotu, a još se čekaju rezultati nedjeljnih testiranja za 24 osobe, objavljeno je u ponedjeljak na redovitoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.


Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je cilj da u trenutku vrhunca krize Stožer ima raspoložive kapacitete u ljudstvu i opremi. Dodao je kako je situacija i dalje vrlo ozbiljna te da se treba ponašati vrlo odgovorno.

”Opet apeliram da oni koji mogu ostanu doma te da drže razmak između drugih, pridržavaju se higijenskih navika. Jednako tako ćemo se zaštititi od zaraze. I mi i naše zdravstveno osoblje koje će pružiti pomoć svima oboljelima”, istaknuo je Dobroslavić.

Zbog više požara na području županije župan je upozorio građane da ne pale vatru na otvorenom jer se time troše resursi vatrogastva.

Načelnik županijskog Stožera Joško Cebalo rekao je kako je ukupno u Kliniku „Fran Mihaljević“ poslano 126 uzoraka, od čega je bilo 17 pozitivnih, a još 24 nalaza se čekaju. Istaknuo je kako je na području županije zabilježeno čak devet slučajeva kršenja samoizolacije.

”Jesu li oni svjesni da su potencijalni ubojice svojih najmilijih? Više ih ne molimo da ostanu doma, jer ti apeli nisu urodili rezultatom. Takvim neodgovornim ponašanjem netko će možda preminuti. Ostanite napokon više doma!“, rekao je Cebalo.

Cebalo je na konferenciji demantirao medijske napise o šest zaraženih djelatnika ljekarni u županiji, istaknuvši kako je sedam ljekarnika u samoizolaciji, a nalazi su im negativni. Uz to je naglasio kako je nacionalni stožer u nedjelju dostavio Dubrovniku određenu količinu zaštitne opreme, a još jedna se očekuje tijekom dana.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako su novozaražene osobe kontakti već poznatih pozitivnih osoba.
”To je dobro i kontrolirano jer su te osobe već bile u samoizolaciji. Nadam se da ćemo tijekom dana obraditi i sve njihove kontakte pa ćemo znati nešto više i o njima”, istaknuo je Lakić.

Objasnio je kako se koronavirus nalazi u respiratornom traktu (nos i usta) te se kapljično prilikom disanja, govora te posebno kašljanja i kihanja u većim količinama izlazi vani.

”Može neko vrijeme ostati u zraku, ali najčešće pada nekome na lice, nos ili usta te direktno ulazi u drugu osobu, ili pada na razne površine, gdje se zadržava kraće vrijeme. Ako netko dirne tu površinu pa ne opere ruke pa se njima hrani ili dira nos, oči i usta, unosi virus u sebe. Zato je ključno da osobe sa respiratornim simptomima, a ne mora biti Covid-19, nose obavezno masku u najnužnijim kontaktima. Zato je bitna i dezinfekcija površina“, objasnio je Lakić.

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić rekao je kako je na zaraznom odjelu bolnice još uvijek pet pacijenata s dobrim općim stanjem.

”Novi zaraženi su epidemiološki povezani sa zaraženima u Zračnoj luci Dubrovnik ili u privatnoj zdravstvenoj ustanovi. Nema novih hospitaliziranih”, ustvrdio je Bekić.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan pavličević rekao je kako je na snagu stupila odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, a da se na stranicama Ravnateljstva Civilne zaštite mogu saznati detalji tko je izuzet od odluke, a tko i kome izdaje propusnice.