U atriju Palače Sponza održana završna konferencija za novinare 71. Dubrovačkih ljetnih igara

Ususret završetku ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara danas je tradicionalno održana konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek, zamjenica župana Žaklina Marević, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, intendantica Igara Dora Rudžjak Podolski te ravnateljica Ivana Medo Bogdanović kao i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Unatoč pandemijskim okolnostima, Dubrovačke ljetne igre uspješno su svoju sedamdeset i prvu sezonu privele kraju, izvevši gotovo 49 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa u 47 festivalskih dana od 10. srpnja do 25. kolovoza na 13 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, istaknuto je na konferenciji.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek kazala je kako, unatoč nevjerojatnim okolnostima u kojima se nalazimo, opcija da se ljetni festivali i kulturni život ugase nikada nije postojala. „Okolnosti su teške, i u organizacijsko-produkcijskom smislu i u umjetničkom smislu, a teške su i u financijskom smislu jer su posljedice ove krize osjetili i nacionalni i gradski proračuni, tim više sam posebno ponosna da smo u ovim okolnostima realizirali festival koji po kvaliteti nije odstupio od onih najviših postavljenih standarda. I to je najveća pobjeda i najveći uspjeh.“, rekla je među ostalim ministrica kulture.

Zamjenica župana Žaklina Marević čestitala je dobitnicima nagrada Orlando i Grand Prix Orlando, ali i cijelom vodstvu Igara i svima onima koji su doprinijeli da se ovogodišnje Igre održe unatoč pandemiji i okolnostima u kojima smo se našli. „Sretni smo i ponosni što smo i ove godine imali Dubrovačke ljetne igre i što je tradicija nastavila živjeti i to je doista značajna i velika stvar. Čestitam vam i na programu koji je i ove godine doista bio zanimljiv i raznolik pri čemu je, uvjerena sam, svatko – od najmlađih do najstarijih gledatelja, mogao pronaći nešto za sebe i uživati u izvedbama“, rekla je zamjenica župana.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako zbog situacije koja se naglo promijenila festival nije financijski snažan kako je to najavljivano prošle godine, no kako je u ovom trenutku važnije da kvaliteta nije pala. Također, dodao je, ovogodišnje Igre će zbog okolnosti u kojima su održane svakako ući u povijest.

Intendantica Igara Dora Rudžjak Podolski izrazila je zadovoljstvo ovogodišnjim Igrama i, obzirom na okolnosti, zainteresiranošću publike, posebice za glazbeni dio, dok je ravnateljica Medo Bogdanović kazala kako je od ukupnog proračuna 40 posto sredstava ostvareno na tržištu te zahvalila je sponzorima i donatorima koji su pokazali kako Igre nisu festival koji se podupire jednu sezonu.