U Metkoviću otvorena izložba “Stećci u Neretvi – umjetnost i obred”

U Gradskom kulturnom središtu Metković sinoć je otvorena izložba pod nazivom “Stećci u Neretvi – umjetnost i obred”, autora arheologa i knjižničara Ivana Volarevića.

Otvaranju izložbe nazočila je i zamjenica župana Žaklina Marević, koja je tom prilikom, između ostalog, kazala:

“Stećci, srednjovjekovni spomenici koji su nam svima dobro znani, a opet – o kojima nikad ne možemo znati dovoljno, svjedoci su jednog vremena, odraz kulture i načina života.
Sve nas povijest naše neretvanske doline treba činiti ponosnima, jer činjenica da upravo na našim prostorima postoji velik broj ovih spomenika iz Srednjega vijeka još je jedan dokaz kako je ovo područje bilo naseljeno još u davna vremena.”

Zamjenica Marević ovom je prigodom podsjetila kako je Dubrovačko-neretvanska županija pokazala kako brine o srednjovjekovnim spomenicima i kroz projekt HERCUL.

“Projekt HERCUL, valorizacija kulturne baštine srednjovjekovnih stećaka na zapadnom Balkanu, prvi je projekt Regionalne agencije DUNEA financiran iz Europske komisije. Riječ je o projektu vrijednom 2,6 milijuna kuna čiji je cilj bio očuvanje jedinstvene kulturno-povijesne baštine stećaka na području četiri države (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija) te njihova turistička valorizacija.”

Izložba “Stećci u Neretvi – umjetnost i obred” je ostvarena u organizaciji Ustanove za kulturu i sport Metković te uz potporu Grada Metkovića, Dubrovačko-neretvanske županije i Ministarstva kulture RH.