U Opuzenu održana dvodnevna STEM radionica za osnovnoškolce

Za osnovnoškolce iz Opuzena 25. i 26. listopada je održana dvodnevna STEM radionica na kojoj su se učenici upoznali s osnovnim pojmovima s osnovama programiranja u programskom jeziku Pythonu.

Na radionici je, uz mentore, Toma Sjekavicu, mag.rač. i Ivana Grbavca, dipl.ing., te koordinatoricu doc. dr. sc. Ivanu Palunko sa Sveučilišta u Dubrovniku, sudjelovalo 12 učenika. Učenici su u dva dana kroz timski rad naučili kako napraviti svoje DIY projekte pomoću Arduino razvojnih pločica, raznih senzora i ostalih elektroničkih komponenti.

Osnovnoškolci su se na radionicama upoznali i s više različitih STEM područja: elektrotehnikom, elektronikom i računarstvom te su stekli kompetencije u području tehničke kulture u neformalnom obrazovnom sustavu.

Radionice su organizirane u sklopu projekta ‘OPERA II’- „Razvoj i promocija partnerskog vijeća za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala Dubrovačko-neretvanske županije“, čiji cilj je doprinijeti povećanju zapošljivosti najranjivijih skupina na tržištu. U sklopu projekta diljem županije se provode radionice na teme poduzetništva, STEM obrazovanja, jačanja kapaciteta i održivog funkcioniranja partnerskog vijeća te radionice za predstavnike institucija potencijalnih prijavitelja na natječaje Europskog socijalnog fonda.

Uz nositelja Dubrovačko-neretvansku županiju, partneri na projektu su Regionalna agencija DUNEA, Dubrovačka razvojna agencija DURA, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Dubrovnik, Korčulanska razvojna agencija za lokalni razvoj i poslovne usluge KORA, Sveučilište u Dubrovniku i Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije. Vrijednost projekta iznosi 1.496.681,54 kuna, te je financiran sto posto iz Europskog socijalnog fonda.