U sklopu izrade Županijskog programa za mlade Dubrovačko-neretvanske županije održana radionica u Župi dubrovačkoj

U sklopu zajedničkog projekta Dubrovačko-neretvanske županije i Europskog doma Dubrovnik izrade Županijskog programa za mlade, održana je radionica za osobe koje rade s mladima na području općine Župe dubrovačke.

Radionicu je vodila Adriana Kremenjaš-Daničić iz Europskog doma Dubrovnik, dok je odrednice dokumenta koji je u pripremi predstavio Čedo Vučković iz Dubrovačko-neretvanske županije, navodeći kako je težište problema mladih u neravnomjernom razvoju županije te kako je potrebno iznaći rješenja kojima bi se smanjilo iseljavanje mladih, poglavito iz ruralnih sredina.

U radionici su sudjelovale djelatnice Općine i OŠ Župa dubrovačka, članice općinskog Savjeta mladih, predsjednik Općinskoga vijeća te članovi udruga koje rade s mladima. Glavne teme bile su obrazovanje, zapošljavanje, socijalna zaštita i uključivanje, zdravlje, aktivno sudjelovanje mladih u društvu, kultura, mladi u europskom i globalnom okruženju te volontiranje.

Neke od spomenutih diskusija bile su i općinsko subvencioniranje najma poslovnih prostora mladim poduzetnicima, poticaji iz općinskih i županijskih proračuna za otvaranje vlastitih obrta i poduzeća, općinske stipendije za deficitarna zanimanja općine Župe dubrovačke, otvaranje knjižnice i sl.