U Županiji održan sastanak na temu ovogodišnjeg VII simpozija Malvazija Mediterana

Župan Nikola Dobroslavić  s pročelnikom UO za gospodarstvo i more Ivom Klaićem, održao je sastanak s predstavnicima udruge Dubrovačka malvasija, te članovima organizacijskog odbora VII međunarodnog simpozija Malvazije Mediterana. Sastanku je nazočila Nikolina Pozniak, ravnateljica državnog arhiva u Dubrovniku te Ivo Radonić, zamjenik načelnika općine Konavle.

Naime, ove godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, od 3. do 6. lipnja, održat će se VII međunarodni simpozij Malvazije Mediterana, kojem će nazočiti više stotina vinara ove sorte. Simpozij će se održati u organizaciji Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te suorganizacijom Academia Italiana della Vite e del Vino iz Italije, Društva prijatelja dubrovačke Malvasije, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu iz Zagreba te Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika i općine Konavle a uz pomoć niza drugih pokrovitelja.

U ime Društva prijatelja dubrovačke Malvasije, Niko Karaman upoznao je nazočne s programom održavanja simpozija, dok je prof. dr.sc. Edi Maletić izložio kratku povijest dubrovačke Malvasije od njene prve pojave u arhivskoj građi do procesa njene revitalizacije u drugoj polovici dvadesetog stoljeća. Također prema izlaganju profesora Maletića jasno je da dubrovačka Malvasija spada u izuzetno kvalitetnu sortu koja se u nesto drugačijim nazivima uzgaja na nekoliko lokacija Mediterana, nigdje u iznimno velikim i konzumnim količinama nego svugdje s osobitom pažnjom.

Kako je vidljivo iz arhiva i dostupne građe, ova sorta doista predstavlja iznimno vrijedno kulturno blago našeg područja.

Župan je iskazao zadovoljstvo što će se ovakav simpozij održati u našoj županiji, zahvalio nazočnima na skrbi u očuvanju ove iznimmno vrijedne sorte. Također je naglasio da će Županija podržati i pomoći održavanje ovog simpozija, kao što je bio slučaj i do sada sa sličnim projektima koji imaju za cilj očuvanje naše kulturne tradicije, te daljni razvoj gospodarstva županije.